Dessa växter bör du ha i ditt sovrum

Se 5 luftrenande växter som får oss att sova bättre.

Luftrensende planter til soveværelset
© iStock

Luftrenande växter

Växter är fina att ha i sovrummet. Och faktum är att det kan vara anledning nog att ha dem där. Det är dock många växter som samtidigt har en viktig bonuseffekt: de renar luften från åtskilliga skadliga ämnen som finns i våra hem.

Kanske låter det som ett gammalt husmorstips, men saken är den att påståendet döljer en hel del sanningar. Det amerikanska rymdforskningsinstitutet NASA har noga undersökt ett brett spektrum av växter vad gäller deras förmåga att rena luften.

Syftet var att fastställa vilka växter som var bäst lämpade för att rena luften på rymdstationer. Resultaten kan dock enkelt överföras till moderna, välisolerade bostäder.

I grund och botten är det ju ändå samma process som sker i sovrummet som på rymdstationerna: Växterna tar upp koldioxid och avger ”avfallsprodukten” syre. Längs vägen i det kretsloppet rensar växterna luften från ohälsosamma ämnen.

Det handlar bland annat om bensen, som målarfärg kan avge, eller formaldehyd, som bland annat kan frigöras från limmet i träprodukter.

Här är fem av de växter som både kan rena luften i sovrummet och dessutom bidra till extra trevlig atmosfär.

Guldpalme som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Guldpalm

Guldpalmen (Dupsis lutensis) ger ett fantastiskt ljus i sovrummet när det bryts mellan bladen.

En guldpalm ska aldrig stå i direkt sol, men det är knappast något problem eftersom man sällan önskar sig bländande ljus i sitt sovrum. En perfekt kombination med andra ord. Samtidigt renar guldpalmen lugnt och stilla luften från koldioxid och skadliga ämnen.

Guldpalmen bidrar även till gynnsammare förhållanden genom att diskret tillföra fukt till luften, vilket ofta är välgörande för luftvägarna i sovrummets lite inneslutna och isolerade karaktär.

Aloe Vera som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Aloe Vera är den perfekta växten för sovrummet

Aloe Vera ingår ofta i fuktighetskrämer och i salvor mot solsveda och lindrigare brännskador.

Men faktum är att Aloe Vera även borde vara ett fast inslag i sovrummet. Växten är nämligen bra på att producera hälsosamt syre i sin renaste form, där den storstilat står och andas.

Aloe Vera är en tropisk suckulent, vilket gör att den vanligtvis trivs bra i den emellanåt ganska varma luften i sovrummet – samtidigt som den renar luften.

En perfekt växt som med fördel kan pryda sängbordet. Spana gärna in vår kollektion av sängbord här.

Stuebirk som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Benjaminfikus

Benjaminfikusen (ficus benjamina) är inte en björk, vilket dess danska namn Stuebirk antyder. Den populära vardagsrumsväxten tillhör faktiskt mullbärssläktet.

Ute i det fria är benjaminfikusen ett stort träd med luftrötter som hänger ned från grenarna,men i våra hem fungerar den som utmärkt luftrenare. Den har även förmågan att filtrera bort skadliga ämnen som frisätts från textilier.

Svigermors skarpe Tunge som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Självklar och vacker växt till sovrummet: Svärmorstunga

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata) har fått en renässans som vardagsrumsväxt med sin markanta och grafiskt avtecknade profil.

Sanseviera är en tacksam växt som kan leva länge och trivs bra i de flesta inomhusmiljöer så länge den inte övervattnas.

Förutom att den liksom övriga växter avger syre och renar luften från skadliga ämnen, är svärmorstungan dessutom bra för våra luftvägar. Många anser även att den hjälper mot både huvudvärk och högt blodtryck.

Nyrebregne som luftrensende plante til soveværelset
© iStock

Spjutbräken

En ormbunke som spjutbräken är faktiskt en av de växter som är bäst lämpade för att rena luften.

Samtidigt finns det indicier för att spjutbräken som används som krukväxt kan ha en reglerande effekt på vårt nervsystem och bidrar till att lindra stress, medan vi sover.

Detta var fem av de växter som tillskrivits luftrenande egenskaper av bland annat NASA. Självklart finns det många fler lämpliga växter som fyller ändamålet.

De flesta hör hemma i ett tropiskt eller subtropiskt klimat. Det beror inte på att inhemska växter inte lämpar sig för att rena luften, utan snare på att inomhustemperaturen i våra hem påminner om den i sydligare klimatzoner.

Källa: wunderweib.de