Fem steg: Så skapar du den perfekta tavelväggen

Tavelväggar skapar personlighet och piffar upp inredningen. Vi guidar dig till den perfekta tavelväggen.

1) Var ska tavelväggen vara?

Först och främst är det viktigt att bestämma sig för var tavelväggen ska vara. Här är det viktigt att ta hänsyn till väggens storlek, eventuella möbler som står mot väggen samt övriga möbler och färgtoner i rummet, eftersom dessa faktorer alla har betydelse för det samlade slutresultatet.

Billedvæg
© Desenio
© VisseVasse

2) Tavelväggens komposition

Med tavelväggens komposition avses dels ramarnas storlek och dels hur de placeras i förhållande till varandra. Här finns det en mängd olika stilar att välja mellan.

Du kan skapa ett kvadratiskt och stilrent uttryck alternativt ett friare och mer lekfullt uttryck genom att kombinera olika ramstorlekar och placera ramarna oberoende av varandra.

Innan du bestämmer dig för tavelväggens komposition kan du med fördel hämta inspiration på exempelvis Instagram under hashtaggen #tavelvägg.

© Poster Store

3) Välj tavlor

Nu har du kommit till den roliga delen, nämligen att hitta rätt tavlor till tavelväggen. Det avgörande här är att du har bestämt dig för vilket uttryck du vill skapa i rummet.

Vill du ha ett lugnt och minimalistiskt uttryck kan du med fördel välja enkla bilder med mjuka färger. Vill du däremot ha ett vilt och särpräglat uttryck kan du slå dig loss och mixa färger och mönster precis som du vill.

Billedvæg med mål
© Desenio

4) Visualisera slutresultatet

När du har ramarna och bilderna klara kan det vara bra att lägga ut dem på golvet så som du tänker dig att de ska hänga på väggen.

På så vis kan du lättare bedöma ramstorlekarna samt de enskilda bilderna i förhållande till varandra och flytta runt på dem för ett bättre resultat.

5) Fatta tag i hammaren och häng tavlorna

Nu är du redo att hänga tavlorna på väggen. Tänk på att mäta noga så att du ser till att avståndet mellan de enskilda tavlorna samt avståndet från golv och tak till bildkanterna blir exakt som du vill ha det.

Mycket nöje!