Fem tips: Så piffar du upp en vit vägg

Är du trött på den trista vita väggen där hemma? Ta i så fall hjälp av något av följande tips, de är både enkla och effektiva.

Jotun - "Ocean Air"

Sätt färg på tillvaron

Färg är förstås ett lätt och givet alternativ för att råda bot på trista vita väggar. Fördelen med den här lösningen är att du själv bestämmer hur iögonfallande väggen ska vara och att du samtidigt har möjlighet att anpassa väggens färg efter hemmets övriga färger.

Med i just det här projektet finns det utrymme att vara djärv och våga satsa eftersom det är förhållandevis lätt att måla över väggen igen med en annan färg om den första visade sig bli helt fel.

Vægtæppe
© Getty Images

Låt en otraditionell trend pryda dina väggar

De populära väggmattorna är ett mer otraditionellt sätt att piffa upp den vita väggen på. En trend som vi framför allt har sett mycket av på Instagram där många har fallit för de mjuka, fransiga och färgade mattorna och prytt sina väggar med dem.

De fina mattorna finns i många olika varianter, men gemensamt för dem alla är deras mjuka och rofyllda uttryck som tillför trivsel och värme till alla rum. Dessutom kan de även med fördel användas för att förbättra akustiken.

Billedvæg
© Poster Store

Skapa en personlig vägg

Du kan också förvandla den tråkiga vita väggen till en personlig tavelvägg där du kan hänga allt från familjefoton och färgglada posters till konstnärliga tavlor och teckningar.

Med en tavelvägg har du möjlighet att skapa exakt det uttryck du vill ha. Du kan skapa ett lätt, luftigt och stilrent uttryck genom att placera ramarna symmetriskt och därefter färgkoordinera tavlorna enligt bilden ovan med posters från Poster Store.

Alternativt skapa ett vilt och mer lekfullt uttryck genom att placera ramarna slumpmässigt och inte tänka på att matcha bilderna.

Om en tavelvägg är ett för stort projekt för dig kan du också nöja dig med en eller två posters på den vita väggen, det kommer också garanterat tillföra rummet liv och personlighet. Vi har samlat en lista med de bästa ställena att köpa posters på här.

Farverigt spejl
© Hübsch

Färgstarka reflektioner

Om du inte redan har fallit för den här trenden är det dags att göra det nu. Färgglada speglar passar nämligen perfekt på en trist vit vägg.

Det finns numera så många varianter av färgglada speglar att du kan välja och vraka.

Använd en färgad spegel som en del av din tavelvägg, ställ den på en fin byrå eller häng den i ensamt majestät på en tom vägg. Du kan också hänga en färgad spegel på en färgad vägg för att skapa en ännu vildare och mer lekfull effekt. Du ser ett exempel på detta med spegeln från Hübsch i bilden ovan.

Oavsett vilket skapar en färgglad spegel en fin wow-faktor när du kliver in i rummet och du kan också dra fördel av spegelns många andra fördelar. En spegel får bland annat rummet att se större ut och reflekterar ljus vilket gör att rummet blir härligt ljust.

Farverigt og mønstret tapet
© Ellos

Satsa stort på färger och mönster

Är du redo att gå steget längre från att måla en vägg är tapetsering ett givet alternativ. Genom att bara tapetsera en enda vägg kan du skapa en helt ny känsla i rummet.

Tapeter finns det av alla de slag så du har verkligen gott om svängrum för kreativa och galna idéer när du ska hitta rätt tapet.

Du kan skapa ett unikt och personligt uttryck i rummet med en mönstrad och färgad tapet, som samtidigt dominerar så pass i rummet att du ofta kan dra ner på de andra färgerna. Ett exempel på detta ser du på bilden ovan.

Här skapar den vackra färgade tapeten från Ellos en fin bakgrund till de neutrala möblerna. På så vis är en tapetserad fondvägg ett lätt och snabbt sätt att skapa liv i ett kalt och trist rum.