Fyra steg: Gör din egen möbel med rotting

Här är guiden för dig som är sugen på att ge dig i kast med ett kreativt gör-det-själv-projekt med det populära materialet rotting.

Hitta rätt möbel

Rotting kan du använda för att piffa upp i stort sett vad som helst, bara fantasin sätter gränserna.

Så oavsett om du drömmer om att förvandla ett gammalt vitrinskåp, en låda, ett klassiskt hyllsystem, en sänggavel eller en elementskydd till en helt ny och unik möbel är det bara att sätta igång.

Som regel brukar det inte vara särskilt svårt att för en billig peng få tag i begagnade möbler som du lätt kan fräscha upp. På så vis är du snäll både mot klimatet och plånboken.

Rotting i metervara och färg

Förutom rätt möbel måste du också införskaffa både vacker rotting och önskad färg till din möbel (om den ska målas).

Rotting har blivit väldigt populärt och det finns många webbutiker som säljer det.

Mät och fatta sticksågen

Om möbeln inte redan har öppningar där rottingen ska sitta, måste du såga ut dessa. Var väldigt noggrann vid mätningen så att den blir så exakt som möjligt.

När du har ritat upp hålet är det bara att fatta tag i sticksågen, som är praktisk och enkel att använda. Men oroa dig inte för eventuella misstag, de går att avhjälpa med lite sandpapper.

Dags att fästa rottingen

När du har sågat färdigt öppningarna i den aktuella möbeln ska den förstås målas om du hade tänkt göra det. Därefter är allt redo för att du ska kunna häfta fast din nyinköpta rotting. I detta sammanhang är det naturligtvis viktigt att du mäter upp materialet så att det passar in i de utsågade öppningarna.

Rottingen ska fästas på baksidan av öppningen i möbeln så att häftklamrarna inte syns från utsidan. Se till att materialet är ordentligt utsträckt innan du häftar fast det. Ta eventuellt hjälp av ett extra par händer som kan hålla rottingen medan du häftar fast den.

Själva häftningen fixar du med en häftpistol, som i likhet med sticksågen är otroligt praktisk och lätt att hantera.