ståtlig lägenhet © STYLING: RIKKE GRAFF JUEL FOTO: CHRISTINA KAYSER O.

Här är vår DIY-guide till en herrskapsstil

Herrskapsstilen behöver inte vara dyr och ouppnåelig. Här är fem DIY-projekt som du kan kasta dig över direkt.

Ett hem med herrskapskänsla

Herrskapsstilen är med sin elegans, detaljrikedom och sina historiska referenser något som drar till sig de flestas ögon. Och på senare år har stilen blivit mer populär i danskarnas hem, där alltfler har börjat nytolka den annars klassiska stilen och ge sig på DIY-projekt med referenser till herrskapsstilen.

Idag är herrskapsstilen inte längre reserverad för stora patriciervåningar på Östermalm, utan en stil som rätt enkelt går att införa i alla hem. Nedan guidar vi dig till en rad relativt enkla och billiga DIY-projekt, som garanterat kommer att ge ditt hem mer herrskapskänsla.

Hemgjorda bröstpaneler

Allt som krävs är lite paneler, lister, MDF-skivor och rätt verktyg, så har du mer eller mindre allt som krävs för att göra de klassiska bröstpanelerna, som vi känner igen från patriciervåningar och herrskapsvillor.

Bröstpanelerna bidrar till att ge rummet ett djup, samtidigt som de skapar en vacker effekt som gör dem till ett blickfång. Du kan välja att måla bröstpanelerna i samma färg som resten av väggen, eller framhäva dem ännu mer genom att måla dem i en annan färg.

Den obligatoriska stucken

Vem älskar inte vacker stuckatur? Den fungerar som en utsökt och diskret, men samtidigt iögonfallande detalj, som ger varje rum en stor portion charm. Precis som med bröstpanelerna finns stuck i alla tänkbara nyanser och med mycket varierande detaljgrad.

Med stuck har du möjlighet att ge ditt hem en personlig prägel och det här är ett enkelt sätt att framhäva den klassiska herrskapsstilen på. Om du vill göra det enkelt för dig kan du köpa stuckatur gjord av frigolit. Den är enkel att hantera och passar perfekt i ett DIY-projekt. Dessutom är den väldigt likt den klassiska stuckaturen av gips. Efter uppsättning målas stucken över med vanlig väggfärg, och voilà, så har du kommit ett steg närmare drömmen om ett herrskapsboende.

Dölj elementet och höj herrskapskänslan

Det är både praktiskt och vackert, och så utstrålar det herrskapsstil. Det är så klart elementskydd vi pratar om. Även dessa finns i en mängd olika utföranden – vissa med lite mer herrskapsstil än andra.

Om du vill maxa herrskapsstilen är det vita elementskyddet med vackra sniderier och ett fint mönstrat metallnät ett säkert val. På nätet finns det gott om bra och överskådliga guider till hemgjorda elementskydd, där du i hög grad kan sätta din personliga prägel på elementskyddet. Men de finns även att köpa prefabricerade om man föredrar en enkel lösning.

Genomför herrskapsstilen med en hemsnickrad hylla

En hemsnickrad hylla är ett något mer omfattande projekt – här krävs det att ett visst mått av händighet alternativt att du är läraktig. Det är dock inte omöjligt och det finns massor av hjälp att hitta på nätet.

En hemsnickrad hylla kan måttanpassas exakt efter det aktuella rummet. På så vis kan den se nästan inbyggd ut och som ett helt naturligt element i rummet. Det är ett verkligt elegant sätt att smyga in smart förvaring i hemmet, och de ofta många öppna hyllplanen ger dig möjlighet att visa upp dina favoritsaker. Ge hyllan en personlig prägel med en fin färg eller lite fina sniderier. På så vis bidrar den även till att framhäva dig och din personliga stil, samtidigt som den så klart utstrålar herrskapsstil.

Gardiner från golv till tak

Med gardiner kan du på ett enkelt och diskret sätt smyga in lite färg i inredningen. Du kan även välja gardiner i enkla, ljusa toner om du eftersträvar ett mer klassiskt och lugnt uttryck.

Gardiner bidrar till att mjuka upp uttrycket i rummet, de förbättrar akustiken och så är de så klart praktiska när solen lyser in. När dina gardiner går från golv till tak bidrar de dessutom till att framhäva takhöjden i rummet – och just högt i tak är ett klassiskt element i herrskapsstilen.

Läs också: