10 helt olika hemmakontor

Få inspiration till allt från möbler och färger till belysning och smart förvaring för hemmakontoret här.

Kontor i sovrummet litet hemmakontor
© Andreas Mikkel Hansen

Förvandla sovrummet till kontor

Stig in i detta hem på bara 40 kvadratmeter, som är inrett med flexibla möbler för att förvandla vardagsrum och kontor till sovrum.

Även om platsen är begränsad, är det tydligt att hemarbetsplatsen har hög prioritet och man har gjort plats åt ett stort massivt skrivbord som, förutom att det är praktiskt, också är en fin möbel i inredningen.

Skrivbordet är placerat framför det stora fönsterpartiet vilket ger ett bra ljus, och det kan samtidigt vara motiverande och inspirerande för många att titta ut, istället för att till exempel titta in i en vägg.

Stort skrivbord kontor kontorsförvaring
© Andreas Mikkel Hansen

Massor av plats att sprida ut sig på

Till skillnad från ovan finns det massor av plats att sprida ut sig på här – det är nämligen en gammal fabriksbyggnad som har förvandlats till en lyxig bostad.

Precis som i bostadens övriga rum finns det mycket utrymme på kontoret. Så mycket utrymme att man faktiskt kan få plats med två stora skrivbord och dessutom förvaringsutrymme – två saker som är guld värda på ett hemmakontor!

De två skrivborden har placerats mot varandra och ljuset strömmar in i rummet från stort sett alla sidor. Just ljuset är avgörande på hemmakontoret, och därför är det smart att placera skrivbordet nära ett fönster, som man gjort här. Se till att det finns gardiner att dra för om solen skulle bli för stark under dagen.

Hemmakontor svart skrivbord blå vägg
© Brian Buchard

Enkelt och diskret

Här har man valt att hålla kontorsinredningen enkel och inte minst diskret, så att den naturligt smälter in i husets övriga inredning.

Den färgade väggen sticker ut i rummet och bidrar samtidigt till ett hemtrevligt och ganska formellt utseende, vilket passar bra in på hemmakontoret då det mjukar upp stämningen och gör det trevligt att vara i rummet.

Färgglada hemmakontor röd vägg kontorsmöbler
© Christoffer Regild

Känsla för detaljer

Här har man i allra högsta grad tänkt igenom hemmakontoret, där den mörkröda färgen på väggarna och de snygga designmöblerna skapar en exklusiv och lyxig stämning.

Det kan vara en fördel att noga tänka över det visuella utseendet på ditt hemmakontor, då det spelar en väsentlig roll i förhållande till hur du arbetar och trivs i rummet rent generellt.

Inred med färger, möbler, bilder och saker som gör dig glad – på så sätt får du en hemtrevliga känsla på kontoret.

© Pernille Kaalund/www.pernillekaalund.dk

Ett inbyggt kontor

För att spara på kvadratmetrarna har paret i detta hem valt att skapa en närmast inbyggd kontorsplats i sin walk-in-closet. På så sätt är kontoret avskiljt från de övriga rummen och man kan sitta i lugn och ro när man arbetar.

Det finns massor med bordsplats, vilket man ofta behöver på hemmakontoret och för att se till att man får bra belysning har man satt en stilren PH-lampa på bordet, som kan hjälpa till när dagsljuset inte räcker till.

Stort hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen og CPH Nest

Upphöjt hemmakontor

Från det stora fönsterpartiet i detta kontor har man vacker utsikt över köket och vardagsrummet.

Kontoret ligger nämligen på andra våningen, och med det stora fönsterpartiet skapar man dels ett sammanhang med allrummen och dels ser man till att dagsljuset kan strömma in och skapa en känsla av luft och rymlighet.
Med en bordsskiva längs fönsterpartiet kan man vara säker på att man får ut det mesta av dagsljuset som kommer in i rummet när man arbetar.

Dessutom har man tänkt in både luft och plats samt förvaring i inredningen av kontoret. Det finns massor med plats på skrivbordet och både hyllor och skåp med dörrar, där man kan gömma undan saker som annars skapar oreda.

Läs också:

Hjemmekontor på hemsen
© Karsten Damstedt

Sommarhus med plats för kontor

Om sommarhuset ska vara en plats man besöker året runt, kan det vara bra att planera in ett kontor i inredningen.

Det har man gjort i detta fina sommarhus, där kontoret ligger på ett loft och därmed är lite undangömt från de andra rummen. Från arbetsplatsen har man en vacker utsikt över rummen på den ena sidan och den gröna trädgården om man tittar ut från de stora fönstren.

På så sätt kan man också se till att man får bra arbetsljus i form av dagsljuset, och den fina arkitektlampan från Artemide står redo när mörkret faller.

Hjemmekontor i stuen
© Karina Tengberg

Kontor mitt i vardagsrummet

För många pågår hemarbetet antingen vid matbordet, ett skrivbord mitt i vardagsrummet eller kanske i barnens rum. Även om det är en fördel att kunna stänga dörren om sig, så räcker platsen inte alltid till och vi måste tänka på andra lösningar.

Här fungerar ett elegant skrivbord som en fast del av inredningen i vardagsrummet istället för att bli ett störande element, eftersom det anpassats till rummets inredningsstil.

Arbetar du ofta hemifrån, kan du med fördel investera i ett skrivbord och en tillhörande stol som passar in i inredningen och skapa en liten kontorshörna i vardagsrummet. På så sätt blir kontoret en del av rummet istället för en tillfällig röra som bara stör ögat.

Minimalistisk hjemmekontor
© Birgitta Wolfgang

Kontoret behöver inte vara tråkigt

Ett mörkt brädgolv, en snygg och stilren kontorsstol och ett knallrött skrivbord med smala metallben utgör hemmakontoret i denna minimalistiska lägenhet.

Vid första ögonkastet märker man inte att det är ett hemmakontor, för det passar så bra ihop med den övriga inredningen.

Kontoret är placerat längs väggen och är därmed tillbakadraget från de andra rummen för att skapa en plats för lugn och fokus.

För att kompensera för det bristande dagsljuset, som man gärna vill ha trots att man placerat kontoret i en hörna utan fönster, har man hängt en vacker och praktisk lampa på väggen.

Hjemmekontor med designklassikere
© Mads Mogensen

Det personliga hemmakontoret

Även om hemmakontoret ”bara” är ett kontor, så finns det alla möjligheter att göra det till just ditt kontor.

Genom att skapa ett rum som du trivs i, och som du kan identifiera dig med, skapar du också de bästa villkoren för att få produktivitet, inspiration och motivation att spira i rummet.

I detta hemmakontor har man inrett med både klassisk och ny design och konst, och varje föremål är noga utvalt till rummet.

På så sätt kan du skapa ett rum där din personlighet skiner igenom och där du trivs, vilket har en positiv inverkan på ditt arbete.