10 saker som ger hemmakontoret ett lyft

Satsa på mer färger, ökad mysfaktor och funktionalitet på hemmakontoret.

Mer än bara ett hemmakontor

Kontoret är för många en av de viktigaste platserna i hemmet, där vi tillbringar en hel del tid, framförallt på sistone. Hemmakontoret finns i många former; det kan vara en liten vrå i vardagsrummet, en plats i källaren, ett separat rum eller något helt annat. Oavsett var hemmakontoret är, är det viktigt att inreda det till en inspirerande och funktionell arbetsplats.

Här har vi samlat tio saker som snabbt ger ett trist hemmakontor ett lyft. Med dessa tio saker ger vi hemmakontoret en enkel uppgradering som tillför lite extra färg och mysfaktor.

Bra förvaring träskåp rotting skåp elegant förvaringsmöbel
© H&M Home

Förvaring, förvaring, förvaring

Bra förvaring är avgörande på hemmakontoret. Det bidrar till att skapa ordning och struktur bland sakerna och till ett organiserat och prydligt arbetsrum.

Även om förvaring kan låta trist i sig, måste det inte vara det. Se bara detta fina träskåp med luckor i rotting. En praktisk och riktigt elegant förvaringsmöbel, som rymmer en hel del utan att ta upp för mycket plats på kontoret.

Skåp med rottingdörrar, H&M Home, hitta skåpet här.

Grå kruka
© Arket

Liv och färg från gröna växter

Man ska inte undervärdera effekten av växter och blommor i inredningen. De tillför både färg och liv och är ett enkelt sätt att ge ett rum ett fräscht lyft. Det gäller förstås även ett rum som hemmakontoret.

Låt växterna frodas i denna gröna kruka, vars fina diskreta tryck pryder hemmakontoret.

Krukan finns i en mängd olika färger, så du kan välja den som passar bäst in på just ditt hemmakontor.

Terracotta Flower Pot, Arket, hitta krukan här.

minimalistiska skrivbord
© Vitra

Ett stilrent skrivbord

Även om det ”bara” är ett hemmakontor får det gärna inredas med stil. Och just stil är något som detta skrivbord designat av George Nelson har mycket av. Den minimalistiska designen kombinerat med de färgstarka detaljerna ger skrivbordet ett annorlunda uttryck, som garanterat ger hemmakontoret ett lyft.

Du kan eventuellt låta skrivbordet utgöra mittpunkten i rummet och hålla resten av inredningen dämpad, så att det verkligen kommer till sin rätt och fungerar som blickfång.

Home desk designat av George Nelson, Vitra, hitta skrivbordet här.

papperskorg från HAY
© HAY

En papperskorg som leker med form och färg

Kontrastfärger och en lekfull design med iögonfallande vikteknik är utgångspunkten för denna papperskorg från HAY. Korgens estetiska uttryck ger dig möjlighet att aktivt använda den i inredningen och låta den tillföra rummet färg på ett diskret och dämpat sätt.

Även om det bara är en papperskorg kommer den att göra stor skillnad i inredningen av ditt hemmakontor, och vi vågar nästan lova att du blir glad varje gång du tittar på den.

Paper paper bin, HAY, hitta papperskorgen här.

klassisk bordslampa GUBI bordlampa
© GUBI

Helt rätt belysning

Rätt belysning är en förutsättning för ett funktionellt hemmakontor. Då är en bordslampa en god idé, eftersom den kan ge ett fokuserat ljus på ditt skrivbord. Denna klassiska bordslampa från GUBI är ett bra alternativ.

Lampan har ett enkelt, stilrent och minimalistiskt uttryck, som andas kvalitet och skandinavisk design av hög kvalitet. Samtidigt har lampan en perfekt storlek – varken så stor att den tar upp för mycket plats på bordet, men heller inte så liten att den inte ger ett optimalt ljus. Den är lagom helt enkelt.

Bestlite BL1 bordslampa, GUBI, hitta lampan här.

Praktisk kontorstol vacker kontorsstol klassisk kontorstol
© Fritz Hansen

Praktisk och vacker kontorsstol

Kontorsstolen på hemmakontoret ska givetvis passa för just dina behov. Om det är ett rum där du tillbringar många timmar varje dag kan det vara nödvändigt med en höj- och sänkbar stol för att säkerställa komforten. Är det däremot ett rum som du bara använder emellanåt, räcker ofta en normal stol bra för de flesta.

Och varför i så fall inte gå all in och välja den klassiska Myran-stolen av danske Arne Jacobsen? Den finns i en mängd olika färger och du kan därför själv bestämma hur iögonfallande stolen ska vara. Samtidigt bidrar stolens atypiska former till att ge rummet karaktär.

Myran-stolen, modell 3101, designad av Arne Jacobsen, Fritz Hansen, hitta stolen här.

matta från HAY
© HAY

Mjukt och färgstarkt

Ge hemmakontoret färg och mysfaktor med en matta från HAY, som samtidigt bidrar till god akustik. Även om färgerna är i fokus, är mattans randiga design fortfarande enkel och relativt diskret.

En matta bidrar till hemtrevnad på hemmakontoret och skapar därmed till en trivsam atmosfär. Detta i sin tur gör det roligare att ”gå till jobbet” även när det utförs hemifrån. En matta är dessutom ett enkelt sätt att tillföra rummet både mysfaktor och färger och som en extra bonus har den även en positiv effekt på akustiken.

Tapis matta, HAY, hitta mattan här.

Vacker spegel iögonfallande spegel
© Warm Nordic

Vacker och iögonfallande spegel

Speglar är geniala inredningsdetaljer – de reflekterar ljuset som kommer in i rummet, får rummet att se större ut och är vackra alternativ till tavlor och affischer.

Denna spegel sticker ut från mängden med en mjuk, rund form och gravering på ena halvan. Helt perfekt som en annorlunda väggdekoration till hemmakontoret.

Masquerade mirror, Warm Nordic, hitta spegeln här.

Fina ljusstakar
© fermLIVING

Höj mysfaktorn

Använd dessa fina ljusstakar för att höja mysfaktorn på hemmakontoret. Stearinljus gör underverk i det ibland lite trista hemmakontoret, framförallt under de mörka vintermånaderna.

Precis som med mattan kan du använda stearinljus för att smyga in mer mysfaktor på hemmakontoret och göra det mer trivsamt att sitta just där och jobba.

Balance tealight holder, ferm LIVING, hitta ljusstakarna här.

fina anteckningsbok
© Monday Sunday

Håll ordning på idéerna

Håll ordning på alla dina bra idéer med denna fina anteckningsbok, som finns i en mängd olika färger. Ytterligare ett diskret men effektfullt sätt att tillföra hemmakontoret lite färg. Den vackra designen gör även att du kan ha anteckningsboken liggande framme – även när du inte använder den.

Sigga anteckningsbok, Monday Sunday, hitta anteckningsboken här.