IKEAs inredningsexpert guidar dig: Så fixar du till hemmakontoret

Behöver ditt hemmakontor en uppgradering? Låt IKEAs inredningsexpert guida dig till ett hemmakontor som är inspirerande, prydligt och dessutom enkelt att röja undan efter arbetsdagens slut.

5 tips för hemmakontoret

Det krävs faktiskt inte så mycket för att skapa ett hemmakontor som gör det enklare för dig att skilja på arbets- och privatliv, och som samtidigt uppfyller de grundläggande kraven på ergonomi, inspiration och välbefinnande – vilket för övrigt är avgörande för att hemmakontoret ska fungera optimalt.

Inredningschefen på IKEA Danmark, Henriette Ekholm, delar med sig av fem inredningstips för hemmakontoret.

Hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen

Hitta rätt ljus

Tänk noga igenom var du placerar själva arbetsplatsen i ett rum. Här är det viktigt att ta hänsyn till dagsljuset från fönster och att skrivbordet placeras så att man varken får solen rakt i ansiktet eller i ryggen, eftersom det gör det svårt att se skärmen.

Dessutom är det en god idé att investera i en bra skrivbordslampa som ger skarpt och fokuserat ljus längre fram på eftermiddagen.

Hjemmekontor
© Kristian Septimius Krogh

Skärma av din arbetsplats

Även omgivande ljud har betydelse för hemmakontoret. Därför bör man se till att begränsa störande ljud utifrån.

Om du inte har möjlighet att inreda ett av rummen till en fast arbetsplats kan du istället skapa ett hemmakontor genom att dela upp ett rum eller skärma av med exempelvis hyllor, rumsavdelare eller växter.

Genom att skärma av arbetsplatsen från övrig inredning skapar du en naturlig gräns mellan privatliv och arbete.

Hjemmekontor
© Brian Buchard

Fokusera på komfort och ergonomi

Att använda möbler som är utformade med hänsyn till ergonomi och som kan justeras i förhållande till arbetsposition är avgörande för ditt välbefinnande.

Dessutom är det viktigt att variera arbetsställning under dagen för att förebygga skador, och på den punkten kan ett höj- och sänkbart skrivbord hjälpa till.

Om arbetsplatsen där hemma bara är tillfällig och inrättas vid matbordet eller ett befintligt skrivbord bör du fundera på att skaffa en justerbar stol som samtidigt är snygg och passar med övrig inredning.

Hjemmekontor
© Christoffer Regild

Det visuella har betydelse

Det är givetvis viktigast att de praktiska detaljerna på hemmakontoret fungerar, men det innebär förstås inte att det visuella uttrycket är oviktigt.

De flesta av oss känner oss nämligen mer bekväma i ett vackert och ombonat rum. Dessutom kan det inspirera oss och på så sätt göra oss bättre i vårt arbete.

Så ta vara på möjligheten att äntligen få sätta en personlig prägel på din arbetsplats genom att inreda med exempelvis konst och andra personliga detaljer. Du kan även använda växter. Utöver att skapa stämning och ge rummet karaktär är de dessutom bra för inomhusklimatet.

Hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen og CPH Nest

Förvaring är A och O

Det kan vara skönt att kunna röja undan arbetsplatsen helt eller delvis efter arbetsdagens slut och för att lyckas på den punkten är förvaring av största vikt.

Inred därför hemmakontoret med skåp, hyllor eller annan typ av förvaring så att du kan städa bort mappar, papper, headset etc. när arbetsdagen är slut. På så sätt skapar du bästa tänkbara förutsättningar för att lyckas med den mentala omställningen från arbete till fritid.