Inredningsarkitekten: Så inreder du ditt vardagsrum

Det handlar om att skapa luft, karaktär och tänka smart när du inreder ditt vardagsrum.

Sommerhus med smuk udsigt
© Andreas Mikkel Hansen

Hur vill du använda ditt vardagsrum?

Innan du börjar inreda ditt vardagsrum är det viktigt att du beslutar dig för vad vardagsrummet ska användas till.

Var ska rummets primära matplats vara – vid matbordet, i soffan eller i din fåtölj? Hur faller ljuset in? Och vad vill du vila ögonen på?

Kanske vill du ha TV:n på väggen centralt placerad, eller kanske är det naturen utanför fönstren som ska vara i fokus?

Det är mycket att tänka på innan man sätter igång, eftersom det är avgörande för vilka möbler som passar inredningen.

Minimalistisk sommerhusindretning
© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

Lätt och luftigt

Det är viktigt att du ser till att det finns luft runt möblerna när du inreder vardagsrummet. På så sätt undviker du ett rörigt intryck och skapar en lätt och luftig känsla, oavsett hur stort rummet är.

En bra tumregel är att placera möblerna 10-15 cm från hörnen i vardagsrummet och som gärna en bit från väggarna. Förutom att det bidrar till ett luftigt intryck skapar det även lite ventilation runt möblerna.

© Andreas Mikkel Hansen

Skapa karaktär

Det tredje rådet handlar om att det lönar sig att ta ut svängarna och våga skapa något man i första hand inte hade tänkt sig.

Man kan exempelvis få till en fantastisk atmosfär i vardagsrummet med färgglada väggar, mönstrade tapeter eller en iögonfallande soffa. Var djärv och prova dig fram. Endast så lyckas du skapa ett vardagsrum som sticker ut och har wow-effekt.

© Kira Brandt

Förvaring är A och O

Hur vi än vänder och vrider på saken, är svaret det samma: Förvaring är oumbärligt i varje rum och vardagsrummet utgör inget undantag. Men förtvivla inte – man kan faktiskt skapa förvaringsutrymme på ett snyggt och dekorativt sätt.

Räds inte stora hyllor. Faktum är att du med fördel kan låta ett hyllsystem omsluta ett hel fönsterparti eller fylla en hel vägg, och på så vis nästan få dem att se platsbyggda ut. Är hyllan öppen kan använda dig av lådor eller korgar för att hålla ordning på småsaker.