10-stegsguide för rengöring av kyl och frys

Att rengöra kylskåpet och frosta av frysen är saker som måste göras men emellanåt kan kännas som ett ganska övermäktigt projekt. Därför följer här en guide om hur du får arbetet gjort så enkelt och noggrant som möjligt.

Ett skinande rent kylskåp

Börja med att rengöra kylskåpet. Kylskåpet kan dölja en hel del bakterier, och därför måste det rengöras regelbundet.

Steg 1:

Töm kylskåpet på alla livsmedel. Ställ gärna ned matvarorna i en kylväska så att de inte blir dåliga.

Steg 2:

Ta ut hyllor och lådor och lägg dem i blöt i varmt vatten med diskmedel eller universalrengöring.

Steg 3:

Rengör kylskåpet noggrant. Börja företrädesvis utvändigt och var extra noggrann runt handtaget. Eftersom det är det första man vidrör är det en perfekt grogrund för bakterier.
Påbörja därefter en grundlig invändig rengöring. Glöm inte att även rengöra kylskåpets tätningslister.

TIPS: Det kan vara smart att spraya med diskmedelslösning så att det tränger in i springor och sprickor.
Låt medlet sitta kvar ett par minuter innan du tvättar av det. Använd gärna en tandborste så att du kommer åt kring kanter och springor.

Steg 4:

Tvätta av hyllorna och lådorna som stått i blöt. Torka av både dem och kylskåpet med en torr trasa eller handduk. Det är viktigt att kylskåpet blir helt torrt.

Steg 5:

Det är viktigt att inte glömma avrinningshålet längst bak i kylskåpet. Med en tops blir det enklare att göra rent och komma åt på djupet.

TIPS: Om det luktar illa i kylskåpet kan det bero på flera saker. För att motverka dålig lukt är det viktigt att förpacka livsmedlen ordentligt och undvika att de ligger emot kylskåpets bakre vägg.

Køleskab og fryser
© Sif Meincke

Frosta av frysen

I frysen bildas is, och med tiden kan det bli riktigt mycket. För att få plats med alla frysvaror är det därför en god idé att frosta av frysen innan det blir omöjligt att öppna luckorna.

Steg 1:

Precis som med kylen är det viktigt att du rengör frysen grundligt utanpå med varmt vatten och diskmedel innan du börjar frosta av den.

Steg 2:

Stäng av frysen och töm den på varor. Ställ matvarorna i kylskåpet eller i en fryspåse.

Steg 3:

Det tar ungefär en timme, beroende på mängden is, från det att du har stängt av frysen tills isen börjar tina. Vänta med att röra vid isen tills den har börjat smälta.

TIPS: Om det finns mycket is kan du med fördel ställa in en skål med kokande vatten i frysen och låta ångan påskynda upptiningen, men byt vattnet med jämna mellanrum.

Steg 4:

När isen börjar tina och går att bearbeta, kan du försiktigt använda en skrapa som inte är vass. En skrapa i trä eller silikon är ett bra verktyg för att avlägsna is. Det är viktigt att du varken skär eller hackar bort isen med ett vasst föremål, eftersom det kan förstöra frysens termostat.

TIPS: Placera gärna en stor handduk och en hink på golvet framför frysen. På så sätt slipper du rengöra golvet efteråt.

Steg 5:

Nu är det dags att rengöra frysen ordentligt invändigt med såpvatten. När frysen är helt ren kan du torka bort alla vatten- och tvålrester med en torr trasa eller kökshandduk.

Precis som med kylen ska ytorna vara helt torra innan du sätter på frysen igen och ställer tillbaka frysvarorna.