7 kök du inte trodde var från IKEA

Ikea-kök kan hackas till nya höjder. Låt dig överraskas av dessa vackra och genomarbetade kök.

© Niklas Hart

IKEA och möbelsnickarens kompetens

Detta vackra och minimalistiska kök är en kombination av en möbelsnickares kompetens och IKEA:s grundelement.

Man har valt att ge de vita IKEA-modulerna ett lyft genom att integrera eklister och en marmorpanel i köket. På så sätt skapar man ett exklusivt och särpräglat uttryck som ger köket en extra twist.

© Reform

IKEA-hack från Reform

Det danska köksföretaget Reform lanserade 2018 ett kök designat av Cecilie Manz som byggts upp omkring IKEA:s köksmoduler.

Det kallas för ett så kallat IKEA-hack där de monterar luckor, lådor, sidstycken m.m. från Reform på IKEA-modulerna. Köket har en tunn stålbänksskiva och fronter i antingen oregon pine eller ljusgrå lack och är ett billigare sätt att få ett snyggt kvalitetskök.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kök i tvättäkta sommarstugestil

I den skönaste sommarstugan på toppen av en klippa vid Sveriges västkust har man hämtat in naturen. Alla väggar och tak är klädda med plywood och det finns golv till tak-glasdörrar hela vägen runt så att man kan kliva direkt ut i den omgivande naturen, oavsett var i huset man befinner sig.

I huset hittar man ett enkelt kök som är designat med respekt för sommarstugans charmiga och enkla stil. Det är ett blått kök från IKEA med betongbänkskiva som passar perfekt ihop med husets övriga inredning.

© Kira Brandt

Rustikt kök

Denna bostad bjuder på ett genomarbetat rustikt men samtidigt mycket personligt uttryck. Och köket utgör inget undantag.

Här har kökselementen från IKEA satts samman som ett pussel och i mitten av rummet står ett gammalt kinesiskt konsolbord, som utöver dess praktiska funktion tillför värme till de i övrigt kalla färgerna i köket.

© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

Trä, trä och åter trä

Denna sommarstuga är omringad av en stor naturtomt, och de gröna omgivningarna har verkligen satt sin prägel på inredningen som bjuder på trä i alla dess former. Sommarstugan är ljust och romantiskt inredd och utstrålar sommarstugestämning.

Det moderna köket har paret som bor i huset själva designat, bland annat med moduler från IKEA. Och i äkta sommarstugestil är köket inrett så att all mat som ska stekas lagas utomhus i ett fältkök med gaslåga.

© Andreas Mikkel Hansen

Köket som multirum

Detta arkitektritade hus bjuder på många finurliga detaljer som mjuka former och takfönster. Dessutom finns det ett stort multirum som fungerar både som hall, kök och mat- och vardagsrum.

Köket är minimalistiskt och praktiskt och passar perfekt för en barnfamilj. Och så är det baserat på element från IKEA i kombination med arkitekt Rasmus Iversens egen köksdesign i svart faner.

© Dunja Opalko

Marmor möter mörkt trä

I detta vackra kök är varje detalj genomtänkt. Själva köket kommer från IKEA, medan luckorna av pigmenterad ek kommer från Hølte. Den ljusa marmorn mot det mörka träet ger ett exklusivt och unikt uttryck i det enkla och minimalistiska köket.

Här kan man lugnt säga att man har lyckats lyfta det klassiska IKEA-köket till helt nya höjder.