8 eleganta stänkskydd som inte stör kökets design

Låt dig inspireras av genomtänkta lösningar som förenar estetik och funktion.

Stänkskydd i köket

Stänkskyddet är en liten men ack så viktig detalj i köket. Det skonar nämligen dina väggar under själva matlagningen och underlättar rengöringen efteråt.
Om det inte rör sig om en köksö, där det ändå inte finns någon vägg längs spisen, är ett stänkskydd alltid att föredra, eftersom det på lång sikt sparar en hel del underhåll av köket.
Det finns stänkskydd i glas, stål, kakel och många andra material, vilket gör det ganska enkelt att hitta ett som passar just ditt kök.
Du är dock inte ensam om du tycker att det är svårt att hitta ett stänkskydd som passar in naturligt i köket. Därför har vi sammanställt åtta förslag på fina stänkskydd som helt naturligt smälter in i köksdesignen.

Stænkplade i spejl
© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Stänkskydd med flera funktioner

Här har man monterat en rökfärgad spegel som stänkskydd längs hela den bakre väggen i köket.
Förutom dess praktiska funktion som stänkskydd bidrar den även till att reflektera ljuset i rummet, samtidigt som den skapar en härlig rumskänsla. En elegant och originell lösning med flera funktioner.

Stænkplade i marmor
© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Exklusivt stänkskydd i marmor

Detta kök har fått ett exklusivt uttryck genom att man låtit den eleganta marmorbänkskivan fortsätta upp på köksväggen och därmed även fungerar som stänkskydd.
Med samma material på bänkskiva och stänkskydd skapas dessutom enhetlighet och en tydlig röd tråd i köksdesignen.

Flot flisevæg der fungerer som stænkplade
© Gaelle Le Boulicaut

En diskret lösning

Här har man undvikit alla utmaningar som följer av att hitta rätt stänkskydd och istället skapat en helkaklad vägg som fungerar som ett diskret och integrerat stänkskydd ovanför spisen. En smart och enkel lösning som dessutom ger en snygg effekt i köket.

Flot stænkplade af grønlige fliser
© Maria Vous
Flot stænkplade af grønlige fliser
© Maria Vous

Iögonfallande stänkskydd

Här har man aktivt använt stänkskyddet i köksdesignen och tillfört en personlig touch till den klassiska, romantiska köksdesignen med ett vackert stänkskydd av blankt, grönt kakel.
Den iögonfallande designen återkommer som en fin detalj över diskhon, där den även har som funktion att skydda väggen.

© Text och styling: Pia Olsen/Living Stories, Foto: Anitta Behrendt

Grått i grå köksdesign

Här fungerar en gråmönstrad kakelvägg som stänkskydd, samtidigt som det blir en fin övergång från de grå tonerna i kökets övriga design. Ett riktigt smart tänk för att skapa en vacker helhet. Det ljusa mönstret på stänkskyddet ger liv åt köket och skapar en snygg kontrast till de vita väggarna.

Skærebræt i træ brugt som stænkplade
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alternativt stänkskydd

Här har man valt en alternativ lösning till det klassiska stänkskyddet och istället placerat en stor skärbräda i trä mot väggen vid spisen.
Den stora skärbrädan skyddar väggen samtidigt som den passar in helt naturligt i kökets råa uttryck. Ett smart, billigt och enkelt sätt att skydda väggen utan att kompromissa med kökets design.

Smuk marmor stænkplade integreret i køkkenet
© Andreas Mikkel Hansen

Stänkskydd integrerat i köket

Detta stänkskydd är integrerat i kökets stilrena design och smälter därför in helt naturligt i den fina inramningen.
Det lilla urtaget till spisen ger en naturlig möjlighet att låta stänkskyddet i marmor fylla hela utrymmet. Det ger ett sammanhängande och naturligt uttryck, som samtidigt bryter av mot de varma nyanserna från träet.

Smuk og klassisk stænkplade af fliser
© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

Klassisk lösning med en twist

Här har man på klassiskt sätt använt kakel som stänkskydd, men samtidigt lyckats skapa ett härligt blickfång genom att välja ett vackert, blåmönstrat kakel som matchar den målade väggen och skapar liv i köket.