Avskytt material är inne igen: Se själv detta flaskgröna kök

Man har tagit modiga val och lekt med kontrasterna - och resultatet kunde inte blivit bättre.

Det mörkgröna köket från &Shufl har fronter i linoleum. Det ligger på bottenvåningen och har direkt utgång till terrassen och trädgården. Samtidigt har man bra utsikt över köket från den öppna första våningen. Ringkronan i taket är designad av Vilhelm Lauritzen och är vintage. Ett rått betonggolv ramar in kökszonen.

Funktionelt buteljgrönt kök med högt i tak

I det här köket är ytorna klädda med mjuk linoleum i en vacker buteljgrön färg som inte är för mörk. Tvärtom bidrar färgen med ett slags djup till det sex meter höga, ljusa rummet. Hämta inspiration till hur man kan leka med kontraster.

Färska örtkryddor är en stående ingrediens i familjens matlagning och pryder även sin plats i det gröna köket. Dessa kommer från Stalks & Roots. De stora svarta kannorna från Muubs, liksom den vita kannan från Frama, används som vaser. Skärbrädan är från Broste, medan besticken och tesilen är från Frama.

Linoleum har återvänt

Linoleum började dyka upp i våra hem på 50-talet, då det blev ett omåttligt populärt material som kom att användas överallt ända fram till och med 70-talet. Därefter förpassades det till kategorien över mycket omstridda material.

Men nu har det gjort comeback. Och det med rätta, för det är en naturprodukt som är lätt att underhålla och även går att laga vilket gör det mycket funktionellt för vardagsanvändning.

Majken Elisa Holm har valt ett mörkt kök för att skapa en spännande dynamik till det ljusa rummet med högt i tak.

Ett kök med högt till taket

I det här köket norr om Köpenhamn har det mjuka, taktila och varma materialet används i en raffinerad buteljgrön färg. I huset bor Majken Elisa Holm med maken Steffen.

Hon är sales manager på Angulus och han är byggkonsult på Milton Huse, så design och designlösningar är en del av deras vardag. Det ser man även på deras kök från &Shufl. I rummets 25 m2 är det högt i tak – faktiskt så högt att man har skapat en avsats på våningen ovanför där man kan följa med i matlagningen.

– Vi valde ett mörkt, grön kök eftersom huset är mycket ljust med stora fönster och över sex meter i takhöjd. Att det blev just linoleum på fronterna beror på att det är ett läckert, mjukt och taktilt material som är skönt att röra vid, berättar Majken, som blev så förtjust i materialet att hon även har använt det som fronter både till garderober och kommoder.

Handtagens mässingsdetaljer lyser upp de gröna fronterna.

Ett vackert samspel

Förutom linoleum har paret valt detaljer i mässing som både används i handtagen på skåpen och i armaturen samt en keramikplatta från Italien.

– Vår vägg täcks av en vacker, svart platta med vita marmoreringar som heter något så dramatiskt som Negro Storm, berättar Majken om den särpräglade 3 x 1,5 m stora plattan som vållade paret många problem. Det krävdes in- satser av flera hantverkare innan den satt på plats och kunde samspela med kökets färger.

På gavelväggen har paret valt keramiskt kakel, Negro Storm, som även återkommer i arbetsbänken. Paret sökte en marmorlook och för att hålla ner priset och få en arbetsbänk som klarar det dagliga slitaget som matlagning medför valde de denna lösning. Vattenkranen Axor är från Hansgrohe och diskon från Blanco, medan ugnen är från AEG.