Skærebræt
© Camilla Bofill

Fem enkla tips för att hålla skärbrädan ren och snygg

Läs här hur du rengör din skärbräda på ett hälsosamt och naturligt sätt.

Patina ger träskärbrädan ett vackert utseende

En skärbräda i trä är vacker, tidlös och miljövänlig. Men tyvärr kastar vi ofta bort våra skärbrädor när de blir äldre och börjar se slitna nu, vilket i de allra flesta fall inte är nödvändigt.

Har du en vacker skärbräda i ett hårt och gediget träslag bör du istället lära dig hur du enkelt kan sköta om den och ge den en vacker patina. Dessa skärbrädor ska vårdas med kärlek och omsorg så blir de bara vackrare för varje år som går.

Här presenterar vi fem av de bästa och effektivaste tipsen för att ge din skärbräda ett långt och bra liv.

1. Avlägsna dålig lukt från skärbrädan med citron

Halvera en citron och strö ungefär en matsked grovt salt över ytan på skärbrädan. Gnugga citronen med cirkelrörelser över ytan på skärbrädan, så att även saltkornen gnuggas med.

Ägna gärna några minuter åt detta moment innan du diskar skärbrädan i varmt vatten och milt diskmedel.

2. Tillför skärbrädan näring med olja

Det är något man lätt glömmer, men precis som alla andra träföremål mår din skärbräda bra av att oljas in då och då – gärna en gång i månaden.

Det råder delade meningar om vilken olja som är bäst att använda, men mineralolja fungerar bra tycker vi.

Om du väljer att använda terpentin, linolja eller någon annan olja som inte är tjänlig som människoföda, är det väldigt viktigt att rengöra skärbrädan extra noggrant.
När du ska olja din skärbräda kan du till exempel använda rapsolja eller druvkärnolja. Skärbrädan måste alltid vara helt torr innan du oljar in den, för på så vis kan skärbrädan absorbera oljan optimalt och den ger bäst effekt.

Arbeta in generöst med olja i skärbrädan och låt den sedan vila ett par timmar. Torka därefter bort överskottsoljan. Låt brädan stå några dagar innan du använder den igen.

3. För många repor? Tas bort med sandpapper

Börjar skärbrädans yta få för många repor och knivmärken som sänker dess utseende? Det kan mycket väl löna sig att slipa skärbrädan med ett mycket fint sandpapper – absolut inte grövre än kornstorlek 220.

Skärbrädan ska vara helt torr när du försiktigt slipar den med lätt hand, ta inte i för hårt. Diska sedan brädan i varmt vatten och milt diskmedel.

4. Skärbrädan hör inte hemma i en diskmaskin

En skärbräda i trä mår inte bra av den konstant höga värmen och fuktigheten som den utsätts för i en diskmaskin.

Därför ska du alltid motstå frestelsen att maskindiska den – trots att det medför ett visst merarbete kommer du att tacka dig själv på lång sikt. Maskindiskar du skärbrädan kan den börja spricka.

5. Diska skärbrädan direkt efter användning

När du har använt skärbrädan ska den inte stå odiskad alltför länge. Diska den noga med ett milt diskmedel och torka den sedan med en kökshandduk.

Därefter är det viktigt att skärbrädan får lufttorka, så lägg den inte direkt i lådan utan låt den stå framme ett tag.