Här är de vinröda köksdrömmen

Marmor och mässing ger det röda köket ett exklusivt och vågat uttryck.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Den vinröda färgen bordeaux fungerar som en exklusiv inramning för köket, där uttrycket understryks av svart marmor med vita linjer och mässing. Köket kommer från Designovation Studio.

En vinröd köksdröm

Vinröda skåpväggar, randig tapet, marmor och mässing kan låta visuellt rörigt, men hos Nadia Lassen är kombinationen exklusiv, vågad och trivsam.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Mörkt stengods som kaffebryggaren från serien Theo med tillhörande kaffetratt samt mjölkkanna från Stelton smälter in i marmorns organiska uttryck. Den lilla låga svarta krukan i marmor kommer från Louise Roe, och den grå skulpturen är från Josefine Winding.

En säker känsla för design

Nadia Lassen och Kasper Korsholms drömkök har fått en vinröd inramning i villan i Frederiksberg som de delar med sina fyra döttrar. Nadia är CEO på belysningsföretaget Nuura, som skapar enkla, exklusiva lampor och designföretaget Gejst.

Hon har alltid jobbat med design och startade företaget By Lassen, som bygger på hennes farfarsfars Mogens Lassens Kubus-ljusstakar. Hon har en stilsäker känsla för design. Därför hade hon en klar idé om hur köket skulle se ut. Den innebar: smala överskåp, en mörk vinröd färg, mässing och marmor.

– Köket skulle passa vårt gamla hus och för mig var det även viktigt att det inte blev för sterilt. Samtidigt måste det se ut som om att det hade funnits där hela tiden. Designovation stod för genomförandet och de fångade snabbt upp min idé, som de vidare- utvecklade med en skåpvägg som ramar in ingången till vardagsrummet. Jag älskar att köket fungerar som en stor elegant möbel förutom att vara praktiskt med massor av förvaringsutrymme, förklarar Nadia.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Mässingshandtagen från Beslag Online och Quooker-armaturen lyser upp bland de mörka färgerna. Bänkskivan samt gavelväggen är av marmor från Borderstone, medan den underlimmade diskhon kommer från Lavabo.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Köket är helt byggt med snickrade stommar av trä.

En enklare vardag var en viktig faktor

Under renoveringen tvivlade Nadia sällan på sina val. För under en kreativ process skapar hon sig snabbt en bild i huvudet av hur resultatet ska bli. Och sedan är det egentligen bara att genomföra idén.

Ändå var det något av ett pussel att få det hela att fungera med rör och elektricitet. För renoveringsprocessen innebar inte att golven skulle bytas eller att ny el skulle dras i köket, men däremot att ändringarna skulle passa in i det befintliga.

– Under resans gång upptäckte vi att vi inte sett till att det fanns plats för att en Quooker Cube under handfatet. Så där var vi tvungna att göra om ett skåp vilket var rätt knepigt. Men för oss var det viktigt eftersom det underlättar vår vardag så otroligt mycket. Dessutom hade vi helt enkelt glömt bort arbetsbelysningen i köket vilket är lite paradoxalt eftersom jag har ett belysnings- företag. Så när köket var installerat, var vi tvungna att ta ner alla överskåp och bygga in belysning i dem, berättar Nadia, som i sitt kök älskar stämningen allra mest. Den rymmer en värme som ger dig lust att vara i rummet och inbjuder till att samlas, laga mat och ha mysigt tillsammans.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Skåpen har el installerad, och därför har familjen kunnat gömma undan brödrost, kaffemaskin och annan missprydande elektronik i skåpen. Det finns även en låda med laddningsuttag för mobiler och alla köksgrejor. Ugnen och ångugnen är från Gaggenau. Från köket har man utsikt in mot vardagsrummet, där en blå soffa, Julia, från Ilva, tillsammans med det grå soffbordet från 101 Copenhagen och den gråklädda fåtöljen, Den Trætte Mand, som är designad av Flemming Lassen och framställd av By Lassen, skapar en fin kall kontrast till det varma köket.

Matplatsen i köket är den plats där familjen samlas

Matbordet Hector är designat av Eberhart Furniture och stolarna Coco, med specialutvald textil, kommer från Gubi. Ljuskronan Apiales från Nuura har designats av Sofie Refer, och ljusstaken Molekyl kommer från Gejst.

På bordet står en hög mörk glasvas från Kodanska, och träskulpturen Ufo är från Piece of Denmark. Den currygula, randiga tapeten kommer från Ferm Living, och den är som köket – klassisk med en twist.