Här blev drömmen om ett bambukök verklighet

”Det var egentligen inte meningen att jag skulle renovera den nya lägenheten, men jag kunde inte låta bli att byta ut köket.”

© Foto: Inger Marien Grini, Styling: Kirsten Visdal

Anja Marheim bar länge på drömmen om ett hållbart och skräddarsytt kök från norska Ask och Eng. En flytt blev tillfället hon väntat på!

Hållbart bambukök

– Det var egentligen inte meningen att jag skulle renovera den nya lägenheten, men jag kunde inte låta bli att byta ut köket. Jag gillar verkligen att laga mat och hade länge gått och drömt om ett kök från Ask och Eng, berättar Anja Marheim.

Anja är barndomsvän med Kristoffer Eng, som tillsammans med sin partner Kine Ask designar och tillverkar köks-, badrums- och garderobslösningar i bambu.

Anja har följt duons verksamhet sedan starten 2016 och har lika länge drömt om ett eget bambukök. När hon köpte sin nya lägenhet tog hon därför tillfället i akt att uppfylla sin efterlängtade dröm. Med 20 kvadratmeter till förfogande lämnade hon över tyglarna till designduon.

– I det gamla köket hade jag högskåp på var sida om fönstret, och tanken var att följa samma koncept här, men Ask och Eng hade andra idéer. De föreslog att högskåpen skulle bytas ut mot en låg skåpsmodul längs hela fönsterväggen för att släppa in så mycket ljus som möjligt och samtidigt göra det möjligt att njuta av utsikten medan jag lagar mat, säger hon entusiastiskt.

© Foto: Inger Marien Grini, Styling: Kirsten Visdal

Ny lösning. Anja Marheim, förlagschef på Bastion Forlag, älskar att laga mat i sitt nya, specialbyggda kök från Ask och Eng. Strukturen i bambufronterna matchar fint linjerna i det gamla parkettgolvet, och den mörka träfärgen ger lugn och tyngd till den annars ljusa lägenheten.

Runt betongbordet från MBJ Design står bland annat Elbow Chair, formgiven av Hans J. Wegner, från Carl Hansen & Søn, samt en klassisk caféstol. I taket hänger lampan Tartan från Foscarini. Mattan Varjo kommer från Muuto.

© Foto: Inger Marien Grini, Styling: Kirsten Visdal

Ren zon. Bänkskivan i Corian har en infälld ho i samma material. Armaturen Vola designades av Arne Jacobsen 1968. De dekorativa bambubrädorna har Ask och Eng tillverkat av restmaterial.

Stilrent och personligt på samma gång

Den 7 meter långa modulen med bänkskiva i vit Corian kontrasterar fint mot den organiska, slumpmässiga trästrukturen på bambufronterna.

– Man förknippar ofta bambu med den randiga variant som man hittar i princip överallt, men efter att ha sett Ask och Engs arbete i komprimerad bambu förstod jag att man även kan få ett mer stilrent uttryck och mer raffinerade ytor. Att det dessutom är hållbart gör ju det hela ännu bättre, poängterar Anja.

Ett tryck på en av fronterna och en rejäl låda på 1 m och 20 cm öppnar sig. Insidan är också tillverkad i bambu och är precis lika vacker som fronterna.

– Ask och Eng visste att jag har en Nespresso-maskin, så de gjorde en liten speciallåda som jag kan ha alla kapslarna och muggarna i. Det är riktigt kul att ha något som är annorlunda och specialtillverkat för just mig!

© Foto: Inger Marien Grini, Styling: Kirsten Visdal

Personligt. Anja samlar på konst och är extra glad för fotografiet av den norska konstnären Bjarne Bare.