När köket i penthouselägenheten skulle förnyas valde ägarna en ovanlig färg

Men det djärva, gröna köket visade sig vara helt perfekt.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Utmanande. Att skapa en varm och mysig atmosfär i ett helt nytt kök med högt i tak och stora fönster från golv till tak är inte det enklaste. Men inredningsarkitekten Ingrid Knutsen och kökstillverkaren Hamran slog sig samman och löste uppgiften.

Köksön är målad i färgen Green Marble från Jotun, medan resten har fått en lite ljusare nyans för att skapa djup och dynamik. Bordsskivorna är i carraramarmor och båda diskhoarna har mässingsarmaturer från Vola. Matbord och stolar är designade av Eero Saarinen för Knoll.

I taket har man använt sig av akustikplattor. Modulerna är vägghängda – det bidrar till att skapa en lätt och luftig känsla i det vackra köket.

Grön glädje

När det var dags att välja kök till en penthouselägenhet i en nybyggnation bestämde sig köparna för att kalla in experthjälp.

Lösningen blev skräddarsydd – och numer är hela rummet inbäddat i en härligt mjukgrön nyans.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Konsten att skapa värme i ett nybyggnadsprojekt

Det är inte alltid helt enkelt att få till värme och personlighet i ett nybygge.

Modern arkitektur kan framstå som stram och kall trots vackra linjer och luftiga rum, och för en privatperson kan det vara svårt att veta i vilken ände man ska börja.

Därför är det bra att det finns experter.

– Kunden kontaktade mig redan innan byggstart och tack vare att jag fick se ritningarna så tidigt i processen hade vi gott om tid att planera och göra ändringar innan byggnationen påbörjades, berättar Ingrid Knutsen som arbetar som inredningsarkitekt.

– Paret som skulle flytta in i lägenheten hade tankar och önskemål som vi kunde ta med i planeringen. Jag kontaktade kökstillverkaren Hamran och tillsammans skapade vi en grön köksdröm som smälter in i övrig arkitektur.

– Kunden ville faktiskt ha ett grönt kök, så uppdraget blev att hitta en nyans som passade till resten av huset, kunden och konceptet. Resultatet blev en kombination av två gröna toner – Green Marble från Jotun på köksön och en ljusare nyans på övrig inredning. Tillsammans skapar de härligt djup och gör köket mer spännande.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Line Dammen

Ett rogivande uttryck

Den gröna basen skapar lugn och ro medan golvet skapar liv och mässingsdetaljerna tillför värme. Till det lugna uttrycket bidrar även integrerade högskåp och väggmonterade underskåp med massor av luft undertill.

– Genom att bygga in högskåpen i väggen skapas en ren och elegant linje och de svävande väggskåpen bidrar till att skapa en luftigare känsla, säger inredningsarkitekten och tillägger: Det ger köket ett snyggt och smakfullt uttryck.

Hela köket är byggt runt köksön. Den är ett bra blickfång i rummet, ger massor av förvaringsutrymme och erbjuder dessutom gott om arbetsyta.

Här kan flera engageras och laga mat samtidigt – ett bra sätt att göra matlagningen till en social tillställning. Man kan exempelvis både baka och laga middag samtidigt – något som förklarar valet av två diskhoar, varav den ena är placerad i köksön.

– Det effektiviserar arbetet i det stora köket, förklarar Knutsen.

Underskåpen består uteslutande av lådor som alla är elektriska, vilket även eliminerar behovet av handtag. Som om det inte vore nog döljer lådorna också flera hemligheter: Svart inredning ger en exklusivare upplevelse och är en överraskande detalj bakom det gröna yttre. Svart går även igen på matbordet och stolarna i Tulip-serien, designade 1955 av Eero Saarinen för Knoll.

– Med så många ljusa inslag i rummet är det fint med dramatiska kontraster, förklarar Ingrid Knutsen.