Saknar du plats för en traditionell köksfläkt? Här är 5 fina alternativ

Ett mindre kök innebär inte att du behöver leva med matos.

En moderniserad köksfläkt

Köksfläkten är en viktig del av köksinredningen, och den kan snabbt utgöra ett hinder för ett elegant uttryck. Inte minst i mindre kök där det dessutom kan vara svårt att hitta en naturlig plats för den.

Dock har det med tiden kommit många lösningar på just det här problemet tack vare ny teknik och en designmässig nytolkning av köksfläkten.

Här följer fem alternativa, smarta fläktlösningar som tar hänsyn till just utrymmesbrist och rymd utan att kompromissa med designen.

Emhætte skjult i køkkenbordplade
© Witt

Slipp både matos och köksfläkt

En lösning som varken kompromissar med estetiken eller matoset. Här får du en köksfläkt i elegant design som samtidigt är diskret tack vare att den är nedsänkt i bänkskivan.

Bänkfläkten är extra smart i mindre kök där utrymmet måste utnyttjas optimalt, men är självklart även perfekt för att få till ett luftigt intryck i inredningen.

frithængende emhætte i hvid
© Thermex

Frihängande köksfläkt

Denna nedpendlade fläkt från Thermex är ett exempel på hur man kan använda sig av en frihängande köksfläkt i ett öppet kök.

Fördelen med denna typ av fläkt är att den är multifunktionell – den ersätter både en stor klumpig fläkt och fungerar samtidigt som lampa.

kombineret kogeplade og udsugning
© Elica

Två-i-ett

Med denna kombination av spishäll och utsug från Elica behöver man inte bekymra sig om platsbrist för köksfläkten.

Den funktionella designen har ett tydligt men enkelt uttryck, och är dessutom utrustad med avancerad teknik av högsta kvalitet.

emfang i loft
© Thermex

Diskretion är en dygd

Denna integrerade takfläkt är perfekt om man vill ha ett stilrent kök med gott om arbetsytor. Den här takfläkten kommer från Thermex och döljs diskret i taket över matlagningszonen.

En sådan lösning är bra om man har gott om plats i taket, men inte lika gott om utrymme för stora apparater i rummet.

© Engebretsen

Högteknologisk utsugslösning

En riktigt bra exempel på en enkel och smart fläktlösning är denna spishäll med integrerat utsug, BORA, från Morten Engebretsen.

Bänkfläkten är perfekt i mindre kök där det saknas plats för en traditionell köksfläkt.

Teknologiskt och designmässigt tar denna lösning fläkten till en helt ny nivå och öppnar upp för nya möjligheter när det gäller köksinredning.