Se det färdigställda köket, gjort av IKEA-skåp och fronter från Reform

Det är de dramatiska luckorna i mörk ek som gör detta öppna kök unikt och skapar en varm och lugn stämning.

Frame-luckor från Reform

Lili och Rhys skulle ha ett nytt kök i samband med att de byggde villan på Amager i Köpenhamn. Från början var Lili säker på att de skulle ha ett standardkök som hon kunde göra till deras eget. Men när de åkte runt och tittade, kunde de inte få ihop visionen om hennes drömkök med budgeten på ett realistiskt sätt. Hon letade inte efter något bestämt, men ville ändå ha en känsla av att ”de här luckorna kan jag inte leva utan”.

– Vi började att titta efter kökslucksföretag och när jag fick syn på Frame-luckorna från Reform, visste jag direkt att det var dem jag skulle ha, berättar hon.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth och Annika Kruse

Köksluckorna i mörk ek är från Reform, heter Frame och är designade av Note Design Studio. Den stora skåpväggen från golv till tak har massor av plats för saker och råvaror i köket, som är utformat för matlagning. Ägarna letade länge efter en vacker köksfläkt med hög uppsugningsförmåga och valet föll på denna Elica-modell, som smälte in fint med kökets uttryck. Diskbänken och kranen från Grohe går i samma kopparnyans som köksfläkten. Bordsskivan i vit Corian fortsätter på sidorna av köksön och på sockeln, så att det nästan ger en svävande effekt. Den gula pendeln, Asteria, kommer från Umage.

En robust matverkstad

Lösningen blev en kombination av Ikea-skåp med luckor i mörk ek från Reform och en bordsskiva i underhållsfri Corian, så Lili kan laga all den mat hon älskar, utan att behöva vara försiktig.

– Köket är inte designat för ”show”, utan som min specifika matverkstad. Jag är från Vietnam och älskar att laga mat, särskilt vietnamesisk mat och wokrätter, som kräver maximal värme och ordentlig uppsugning, berättar hon.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth och Annika Kruse

Rhys har själv stått för allt snickeriarbete i den nybyggda villan, men det är Lili som har designat sitt drömkök, som skulle vara funktionellt och slitstarkt med en viss wow-faktor. Det hittade hon med moduler och insidor från Ikea och fronter från Reform. I lådorna finns bestick i koppar från Iittala och tallrikar från Royal Copenhagen. Vattenkaraff och glas kommer från Ro Collection. Den massiva skärbrädan är handgjord och utförd av Woodcraft by Jonas Als. Från köket finns åtkomst till matsalen, till ovanvåningen och trädgården bakom den stora glasdörren.

En diskret köksfläkt

Efter längre tids sökande fann de en köksfläkt från Elica, som var både effektiv och som smälte in naturligt i kökets stil med en smal silhuett och detaljer i trä och koppar. Fronterna i mörk ek har fått täcka skåp från golv till tak bakom köksön. Det är en riktigt bra plats för skapande, samtidigt som träväggen tillför rummet ro och värme. Från arbetsområdet vid köksön har man utsikt ut i den gröna trädgården på den motsatta sidan och det finns plats för att gäster ska kunna umgås med kockarna.

Läs också:

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth och Annika Kruse

Matbordet med förlängning kommer från Franklin. Bordsskivan är i linoleum och benen i mörkgrå, oljad ask. Lampan över matbordet är från Moooi och matbordsstolarna kommer från ett danskt möbelsnickeri. Bänken i oljad ask kommer från Zet. På bordet står en vit champagnekylare i marmor från Ferm Living, en skärbräda och en rund bricka i ek, handgjord och utförd av Woodcraft by Jonas Als. Champagneglasen kommer från Anna von Lipa. Snurran i glas är designad av glaskonstnären Cecilie Moi Sindum.

Den helt rätta lösningen

Köket ligger i öppen anslutning till matsalen i parets nybyggda hus. De köpte ursprungligen grunden med ett litet, äldre hus, som de beslutade att riva för att börja om med en bättre placering av grunden och mer än dubbelt så många kvadratmeter. De har själva stått för allt byggarbete invändigt efter att de fått upp husgrunden.

– Jag har turen att det är min man och vår bästa vän, Tom, som har byggt köket och det har inte uppkommit några större problem på vägen. Dock jag var mycket osäker på idén om att laga mat vid en köksö utan en väggfast köksfläkt, men det var helt rätt lösning för mig. Det är skönt att kunna hålla ett öga på omgivningen och på barnen medan jag lagar mat.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, styling: Elisabeth och Annika Kruse