Se det imponerande köket med handmålade fronter och bordsskivor av massiv lava

Paret ville ha ett kök som var i stil med fastigheten från 1908. Resultatet blev ett kök i massiv ek, som helt exklusivt fått handmålade fronter i tre ljusa toner.

Hemmets hjärta

Fastigheten är från 1908, och vid tiden för uppförandet låg köket i herrskapslägenheter vanligtvis mot gården i anslutning till en kammare och med tillräckligt avstånd till de fina vardagsrummen. Så var även den ursprungliga ritningen på lägenheten i Århus, Danmark, och det övergripande önskemålet till arkitekten var att flytta köket ut till solsidan samt att koppla samman det med matsalen, så att paret och deras barn skulle få ett stort sammanhängande rum som kunde fungera som hemmets hjärta.

Dessutom var det viktigt för paret att köket gick i en stil som matchade de klassiska ramarna och fastighetens vackra och ursprungliga detaljer, som t.ex. fyllningar i skåpen under fönstren samt utskärningar på lister och dörrar.

Handbyggt kökslådor lava bordsskivor
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lådornas botten är klädda med kärnläder utifrån devisen att insidan ska motsvara elegansen av ett handbyggt kök in i minsta detalj.

kök allrum inbyggd bänk handmålade köksfronter
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I slutet av matbordet har man byggt en bänk, som skapar en trevlig plats med överblick över kök/allrummet. På båda sidor finns det högskåp med fyllningar i samma stil som lägenhetens ursprungliga detaljer.

Ett kök med målade fronter från Garde Hvalsøe

De förälskade sig i snickeriköken i massiv ek från danska Garde Halvsøe, som hade den kvalitet och de finesser som paret letade efter. De ville gärna ha ett kök med ett uttryck som kunde ha gjorts i början av förra århundradet. Därför tyckte de att träets toner och struktur var det rätta valet.

Det resulterade i att Garde Hvalsøe nu för första gången har levererat ett kök med målade fronter. Fronterna är först grundade och därefter målade två gånger för hand, så att man fortfarande kan se årsstrukturerna särskilt på de stora ytorna. Färgerna är sammansatta av File Under Pop, som har valt ut tre ljusa toner, som fördelar sig på motsvarande köksö, den långa hyllan på bakre väggen och skåpen med kylskåp och ugn.

Läs också:

Lava bordsskivor handmålade handmålade köksfronter grått kök
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En liten extra diskbänk är utrustad med en kallvattenkran och en med kolsyrat vatten för att spara in på antalet plastflaskor som ska släpas hem och sedan återvinnas. Det finns ett galler i botten på diskbänken, som kan monteras i köksbordshöjd, så att man kan ställa glaset på det.

Exklusiva bordsskivor

Två olika bordsskivor har valts. Det långa köksbordet är toppat med kvartsit, ett stenmaterial som är besläktat med marmor, men som är hårdare och därmed mindre känsligt. Bordsskivan är placerad en bit upp på väggen för att ge en vacker visuell effekt. På köksön är bordsskivan av massiv lava, som skurits ut i stora block från vulkanen Etna på Sicilien. Den väger knappt 300 kilo och har en glasyryta, som nästan är som porslin, men som tål att man ställer varma grytor på den.

Målet för paret var att få ett kök som de också tyckte var snyggt och tidlöst om 10, 20 och 30 år, och de tror att de lyckats att få ett exklusivt kök – som ändå förblir modernt.

Grått kök handbyggt kök Garde Hvalsøe kök
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det finns diskreta nyansskillnader mellan fronterna, liksom bordsskivorna också är i två olika material med varsitt levande uttryck. Köksön är i färgen Castle Made Of Sand och på bakre väggen i färgen Stones And Bones från File under Pop. Diskbänken och kranen från Quooker är i mässing liksom vägglampan, som ägarna har hittat på olika auktioner i Köpenhamn och Stockholm. De är designade av Hans-Agne Jakobsson. Pallen framför fönstret kommer från Skagerak.