Se hur ägarna har moderniserat Arne Jacobsen-villan med varsam hand

De drömde om att byta ut det gamla köket fast samtidigt vara trogna arkitektens vision. Och de lyckades på allra finaste sätt.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Konsten att få in ett nytt kök i en mästares hus

Ägarna har valt att byta ut det gamla köket i ett hus ritat av Arne Jacobsen. Målet var att skapa ett modernt uttryck och ändå bevara husets stil. Och det lyckades!

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Från skyskrapor till villor

Utöver ikoniska byggnader inom dansk arkitektur, som Bellevue Teatret och Danmarks första skyskrapa, SAS Royal Hotel, står arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen (1902–1971) bakom flera villor.

Hans funktionalistiska linjer är igenkännliga i nästan allt han har gjort, och när det gäller hans enfamiljshus är han nog mest känd för de stramt designade modernistiska vita villorna.

Men han var mycket bredare än så. Före funktionalismen och senare, när modernismen blev tongivande i Skandinavien, ritade han villor med inspiration som sträcker sig tillbaka till arkitekten och formgivaren Thorvald Bindesbølls berömda stugor från omkring 1850.

Den här villan norr om Köpenhamn är ett bra exempel på det.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Här skulle ett klassiskt och modernt uttryck förenas

Om man äger en Arne Jacobsen-villa blir det naturligtvis lite problematiskt när man vill modernisera den berömda arkitektens linjer.

I det här fallet drömde husägarna om att byta ut sitt gamla kök, men att samtidigt vara trogen de arkitektoniska linjerna.

Därför ville man att köket skulle förena ett klassiskt och modernt uttryck.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær

Ett skräddarsytt kök

Valet föll på ett skräddarsytt kök ritat av Kitchen Tailor, som har löst uppdraget genom att skapa fin dynamik mellan fronter som refererar till olika tider men som förenas genom att de har samma färg, Touch of Grey från File Under Pop.

Ett vitrinskåp i en stil där luckorna ligger synliga utanför ramen som i gamla dagars kök, är en hänvisning till husets ålder. Omvänt får köket en modern prägel tack vare köksskåp med infällda fronter och mässingshandtag samt högskåp där handtaget är en del av frontens design.

Bänkskivan är tillverkad i svart granit, som skapar en fin kontrast till det ljusa uttrycket. I inredningen har man blandat nytt, som en inbyggd bänk och matbord med kryssben, med designikoner från Hans J. Wegner och Poul Henningsen, men även från Arne Jacobsens egen hand.

© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær
© Foto: Sannie Nielsen, Styling: Anne Birkkjær