© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Andreas Engesvik är en av Norges ledande formgivare – här visar han sitt eget nya kök, som är inrett så att det finns plats för allt. Tanken har varit ett kök designat som en enda stor möbel med nischer och små utrymmen, så att ljus och skuggor kan få rummet att leva.

Toppdesignerns eget kök

– Jag har ett utpräglat ordningssinne ... ja! Designern Andreas Engesvik skrattar.

Svaret kommer efter en fråga som uppstår naturligt efter att han beskrivit alla funktioner i sin första köksdesign.

– Varje funktion var genomtänkt innan köket byggdes. Stearinljus och servetter har en speciallåda, matberedaren är lättåtkomlig. De smala hyllorna ovanför spisen ska vara till skålar och tekannor, inte till en massa olika staplar med saker. Öppningarna under bänkskivan har galler som kan dras ut och där står tallrikar och grytor. Vissa hyllor har plats för karaffer. Och här är en låda för pantflaskor, och en för ... säger Andreas, som nog skulle kunna fortsätta i det oändliga.

Tillsammans med flickvännen Jannicke Grung, som också är designer, har han specialanpassat köket in i minsta detalj.

– Det är skönt att göra ett kök som till 100 % bygger på specialmått. Det är en glädje att använda något som fungerar så bra, säger han entusiastiskt.
Men det är naturligtvis en lyx som inte alla kan unna sig, och just därför ville Andreas designa ett kök som ger kunden möjlighet att bygga stort eller smått. Gjeving Trevarefabrikk har byggt klassiska kök i över 30 år. Men nu var tiden mogen för modernare design.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Bakom stängda dörrar.

– Man tänker inte på ett traditionellt kök när du ser detta, fastslår designern Andreas Engesvik som har formgivit en köksinredning med möbelkaraktär för Gjeving Trevarefabrikk.

En av de viktigaste principerna i det nya köket, som ska ingå i snickeriföretagets kollektion, är att alla funktioner som stökar till kan gömmas undan bakom stängda dörrar.

I rummet har Andreas och familjen – designerflickvännen Jannicke Grung och barnen Axel, Liv och Geir – också fått en skön samlingsplats runt en specialutformad variant av matbordet Vang. Stolarna har samma namn och båda två är ritade av Andreas Engesvik, Oslo, för Tonning & Stryn. Lamporna är vintageversioner av Poul Henningsens Kontrast från Louis Poulsen. Konsten på väggen är av Jan Groth.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Arkitektoniskt. Hålrummen skapar en mer spännande arkitektur. Variationerna i ljus och skugga bidrar till att ge inredningen en extra dimension, precis som själva designen som svävar fritt på ben.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Avtäckt. Skåpdörrarna kan öppnas och gömmas helt och hållet när funktionerna bakom dem ska användas. Här är ugnen undangömd, samma sak gäller andra köksmaskiner.

Ett tidlöst och arkitektoniskt kök

Trots modern design är kvaliteten densamma. Allt är handgjort av solida material, huvudsakligen ek, med fingerfogar i lådorna. Köket är byggt för att vara för evigt.

– Idag handlar allt om att minska förbrukningen, det vill säga att vi måste köpa rejäla saker. Och ja, dyrare saker. Men på sikt blir det ändå billigare att köpa kvalitet.
Vi ska behålla det skandinaviska tänket och attityden till hållbar produktion, understryker Andreas.

Tidlösheten har också varit ett ledord i utformningen av den nya köksdesignen.

– Man tänker inte på ett traditionellt kök när man ser det här. Man gömmer undan stöket – de typiska signalerna för ett kök. Det har många lådor och det svävar fritt på ben. Vanligen upplever man ett kök som tvådimensionellt: en front och en bänkskiva. Men med hålrummen får man en mer spännande arkitektur. Ljus och skuggor gör det intressantare, säger Andreas och fortsätter:

– Tanken är att det ska uppfattas som en möbel och inte som ett typiskt kök.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal
© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Kirsten Visdal

Genomtänkt. Smala hyllor ska enligt Andreas bara innehålla det nödvändigaste och vara lättillgängliga under matlagningen. Hällen med inbyggd fläkt kommer från Bora.

Förhistorisk. Bänkskivan från Lundhs, Lundhs Antique, är gjord av över en miljard (!) år gammal norsk sten från Sirevåg på Västlandet. Den vulkaniska klippstenen är slitstark, tål värme och klarar syra som vin och citronsaft.

Lampan är Counterbalance av Daniel Rybakken för Luceplan, bilden på väggen är av Tom Sandberg. Glas och karaff är Corky av Andreas Engesvik, Oslo, för Muuto.