I estetisk harmoni med omgivningarna

I en vacker gammal fastighet i Christianshavn, som har renoverats med varsam hand, bor Lukas Graham med sin familj.

Köket är hemmets hjärta och det har designats så att det smälter in elegant med hemmets övriga funktioner och ursprungliga detaljer.

Trä i fiskbensmönster behandlat med naturvaxolja och långa stålhandtag från köksföretaget Bo-Tikken.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang

Materialblandningen skapar en skön dynamik i rummet.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang

Integrerat handtag med varmvalsat stål bakom träet. När fingrarna är vända uppåt öppnas den översta lådan och när de är vända nedåt öppnas den nedersta – logiskt, enkelt och vackert.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang

De specialtillverkade bänkarna kan döljas i köksdesignen och dras ut efter behov. Det svarta järnet återkommer på flera ställen – här i glasväggen, som delar av rummen, och är tillverkad av kvinnosmedjan.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang

Klassiskt utanpå - modernt och hållbart inuti

I ett charmigt gammalt hus från 1756 i Köpenhamnsstadsdelen Christianshavn har den danska sångaren Lukas Forchhammer, från bandet Lukas Graham, och hans familj skapat ett gemensamt hem. Tegelhuset har gul puts i en av stadsdelens klassiska färger, tegeltak och spröjsade fönster som gör att det smälter in perfekt i de historiska omgivningarna.

Eftersom Lukas och hans fru älskar att laga mat, prioriterade de att lägga extra energi på hemmets kök. De önskade sig ett stort fungerande kök som var kombinerat med ett allrum och hittade arkitekten Julie Agerley från Bo-Tikken-køkken i Hellerup. Hon hjälpte dem att förverkliga deras drömmar.

Lukas hade sett ett annat kök som Julie hade ritat och förälskat sig i det. Dessutom hade han själv en del tankar kring utförandet. Framförallt var miljömässigt hållbara material och rätt ytbehandlingar ett viktigt krav från Lukas sida, och därför kom köket att tillverkas i massivt oljat ekträ.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang

Rena linjer av trä och stål samt små detaljer från det gamlas huset är en vacker kombination av det förflutna och nutiden.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang

Harmoni i centrum

Förutom materialet var det även viktigt för familjen att köket skulle vara multifunktionellt och ingå som en integrerad del av entréområde, matrum och vardagsrum. Familjen ville att köket skulle framstå som en vacker möbel, gärna med långa linjer som passade in i rummets form.

Det var viktigt för familjen att köket stilmässigt skulle stå sig vackert mot de vackra gamla bjälkarna och fina detaljerna. Därför har de skapat lösningar så att alla vitvaror och elektrisk utrustning döljs i stora lådor. Även bänkarna, som är en är del av köksdesignen, har dolts. De kan dras ut vid behov och när de inte används skjuts de tillbaka in under bordsskivan, så att köket blir en harmonisk enhet.

En skön dynamik

Kontrasten mellan det vackert varma träet å ena sidan och de svar- ta ytorna på skåpelementen å andra sidan är även det ett mycket medvetet val. Det skapar nämligen en tilltalande dynamik på ett enkelt sätt. Det svarta oljade och vaxade träet är lagt i fiskbensmönster på högskåpens fronter och diskmaskinen täcks av en varmvalsad stålskiva som är ett element som både bryter av mot och matchar de andra detaljerna i svart i köket.

Bordsskivan och lådorna har fogar med synliga fingertappningar och träets ådring har överallt placerats så att det passar designen. På så vis har familjen fått ett harmoniskt kök som smälter in naturligt i rummet och den övriga inredningen och vars kvalitet och stil kan hålla en generation eller två.

Den enkla matsalsmöbeln består av ett ljusgrått Elipse-bord med olika stolar runt. Golvet är av finskt granträ som har behandlats med lut och vit såpa.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang

Det stora kombinerade köket och allrummet är utformat som en integrerad del av matsal och sällskapsrum. Hela köket är tillverkat i massiv ek med fogar med fingertappning och endast lådor för att göra köket till en möbel. De stora lådorna rymmer alla elektriska installationer – effektivt dolda men ändå lättillgängliga. På bakväggen har man skapat en nisch i svart som kontrasterar vackert mot allt trä. Här finns det plats för kaffemaskinen, vitvarorna från Miele samt gott om förvaring.

© Birgitta Bjørnvad Wolfgang