Undvik oreda i köket med dessa 3 tips

Det kan vara svårt att hålla ordning i köket eftersom det används hela tiden, men med våra tips blir det enklare att organisera och utnyttja köket på bästa sätt.

Ordning och reda är A och O

Genom att organisera köket blir allt mer överskådligt, samtidigt som logiken gör det enklare att röra sig i.

Köp burkar och behållare som passar i kökslådor och skåp, och fyll dem med mjöl, socker, ris och andra torrvaror. På så sätt slipper du öppna påsar med torrvaror, samtidigt som du får bättre överblick över vilka varor du faktiskt har i respektive låda.

För att lyckas med detta organiseringstips är det viktigt att det inte är alltför trångt mellan torrvarorna. Ett tips är att endast köpa en ny påse när du fyllt på behållaren.

Det sparar inte enbart utrymme, utan innebär även att du minskar risken för tråkiga överraskningar i form av utgånget bäst före-datum.

© Niklas Hart

Tänk i termer av alternativa förvaringsmöjligheter

För att skapa ordning i köket är det viktigt att inte ha alltför många prylar stående framme. För att köket inte ska kännas överbelamrat bör var sak ha sin plats.

För att få till rena och snygga ytor kan det vara smart att tänka i termer av alternativa förvaringslösningar. I många kök kan man till exempel utnyttja höjden genom att inreda med ett smalt högskåp som går från golv till tak. Ett smalt skåp som tar plats på höjden ger helt enkelt ett slankare intryck.

I många kök finns dessutom möjlighet att utnyttja utrymmet ovanför köksskåpen till förvaring. Det är dock viktigt att man håller ordning och reda även här, så att man inte skapar ett oorganiserat kaos innanför köksluckorna. En möjlighet är att placera några korgar eller någon annan typ av förvaring ovanpå köksskåpen, för förvaring av extra torrvaror, konserver, hushållspapper eller liknande.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Hitta smarta lösningar

Det finns massor av smarta lösningar för köket som gör det enklare att hålla ordning och reda.

En så enkel sak som en grytlockshållare är guld värd i grytskåpet. Med den kan du organisera dina grytlock efter storlek, istället för att bara slänga in dem i skåpet tillsammans med grytorna.

En annan smidig lösning är besticklådan. Där kan du organisera dina bestick och köksredskap för att sedan enkelt kunna hitta det du behöver.

Det finns även många smarta knivinsatser till kökslådorna så att du kan förvara dina knivar på ett smart och säkert sätt. Då slipper du dessutom att ha ett knivblock stående på köksbänken.

Det finns många smarta och platsbesparande lösningar för köket som hjälper dig att organisera och hålla ordning, så det är bara att ta itu med uppgiften och sätta igång.