Wehlers RUM
© Wehlers

Med hjälp av ny teknik skapar en dansk möbelproducent cirkulära möbler med en hållbar historia

Den danska möbelproducenten Wehlers har precis avslöjat sitt nya banbrytande koncept. Genom ny teknik kan du som konsument få full insikt i din möbels väg från avfall i naturen till designmöbel.

Från fisknät till stolsrygg

Genom ny teknik har Wehlers skapat ett nytt system, som ger dig möjlighet att följa varje del av processen bakom din nya möbel. Med ECO-systemet kan du genom ett chip i möbeln få tillgång till information om vilka återvunna material som har använts i just din stol.

Wehlers nya R.U.M-kollektion är tillverkad av återvunna material. Till exempel är sitsen och ryggstödet hos den nya stolen tillverkade av 96 procent fisknät, som har samlats in från världshaven, och R.U.M Original E-avfall har sits och ryggstöd av 96 procent återvunnet avfall från elektronikindustrin.

© Wehlers

Den cirkulära tanken

Chipet, som är inbyggt i möbeln, gör det möjligt att få tillgång till all denna unika information om din stol direkt i din mobil.

– Wehlers Eco-system ger konsumenten en enastående insikt i deras köpta möbel. I stället för att tala om hållbarhet för den samlade produktionen, tar vi nu den cirkulära tanken till en ny nivå, där alla kan följa den enskilda produkten. Det är en unik dokumentation av vårt uppdrag: att återanvända, återvinna och reparera för att säkerställa att den plast vi samlar in aldrig hamnar i haven igen, säger Wehlers grundare Henrik Holm.

© Wehlers

Ny teknik

Den nya möbeltekniken har skapats av det danska uppstartsföretaget MiCollect. De har byggt in den smarta funktionen i Wehlers nya R.U.M-kollektion, och planen är att tekniken även ska implementeras i Wehlers övriga produktioner.

I samband med R.U.M-kollektionen har Wehlers även ingått ett samarbete med Carlsberg, vilket har resulterat i en stol där ryggstödet och sitsen är gjorda av återvunnen plast från gamla fatölsbehållare.

Du kan se stolarna och läsa mer om Wehlers resa mot en mer hållbar produktion här.

Läs också: