Norska Heymat lanserar sin tredje kollektion med känd designerduo

I mars 2022 lanserar Heymat en ny kollektion skapad i samarbete med den kända designerduon Vera & Kyte.

Ny kollektion i samarbete med Vera & Kyte

Loom, som den nya kollektionen med dörrmattor heter, är den tredje kollektionen som Vera & Kyte har utvecklat i samarbete med norska Heymat.

Heymat är känt för sina eleganta dörrmattor, som förutom att fylla en tydlig funktion, även ger bostaden en unik prägel. Något som verkligen även är fallet hos denna kollektion från Vera & Kyte. Här står färger och texturer i fokus, och resultatet är en dörrmatta som fungerar som ett alldeles speciellt designföremål i hemmet.

Loom Bauhaus Blue Heymat
© Heymat

Läs också:

Med inspiration från den inflytelserika Bauhaus-skolan

Loom är en multifärgad dörrmatta inspirerad av den inflytelserika Bauhausskolan, vars unika färgsammansättning och raka enkelhet har stort inflytande på Vera & Kytes design.

Vera & Kyte har framförallt hittat inspiration hos två kvinnliga pionjärer från Bauhausskolan: Gunta Stolz och Anni Albers. Inspirerade av deras pappersskisser har Vera & Kyte designat två dörrmattor, som tack vare det vävda textilmönster associerar till struktur i flera lager. Dörrmattornas geometriska komposition är en abstrakt tolkning av en vävd trådstruktur och den rytmiska rörelsen hos en mekanisk vävstol. Det är också här namnet Loom kommer från, som betyder just vävstol.

– Loom är vår hyllning till de kvinnliga Bauhauspionjärerna Gunta Stolzl och Anni Albers, som var två av de första kvinnorna på Bauhausskolan under 1920-talet. I en mansdominerad designvärld erbjöds de kvinnliga studenterna traditionell vävning i en särskild ”kvinnoklass”. Gunta och Anni revolutionerade det traditionella vävhantverket. Med Loom-kollektionen vill vi hylla deras enastående talang, säger Vera & Kyte.

Loom Bauhaus Brick Blue Heymat
© Heymat

Djärvt blått och lugna jordfärger

Loom-kollektionen är på inget sätt rädd för färger, och även i färgvalet är inspirationen från Bauhaus tydlig. I designen används två olika färgsammansättningar – en djärv blå färg och en varm tegelnyans, som gör att mattorna enkelt smälter in olika miljöer.

– Under hela processen har färgspelet stått i centrum, och det har utmynnat i två olika färgvarianter som båda omfamnar det unika och breda tilltalet, förklarar Vera & Kyte och fortsätter: ”Bauhaustegel” har ett lätt, mjukt och varmt uttryck med nyanser från en naturlig greige, över rosa till bärnstensgult och gula jordfärger. ”Bauhaus blue” har en mörk midnattsblå bas parat med eleganta blå nyanser och en frisk fläkt av gult och rosa.

Kollektionen består av två dörrmattor och kan köpas på Heymat.com.