Så läckert går det att bo på endast 47 kvadratmeter

I ett rymligt hem på få kvadratmeter bor den finske inredningsdesignern Laura Seppänen. Hon har skapat sig ett hem med överraskande gott om svängrum.

Laura Seppänen
© Krista Keltanen/Living Inside

Idag kan Laura Seppänen njuta av alla smarta lösningar och vackra detaljer som hon installerat i den totalrenoverade lägenheten i Töölö. Ett projekt som totalt tog henne tre månader, men som hon hade sett fram emot i flera år innan.

Ett litet hem med överraskande stort svängrum

På endast 47 kvm har den finska inredningsdesignern Laura Seppänen lyckats skapa ett rymligt hem i Töölö strax utanför Helsingfors. Med massor av förvaringsutrymme och kreativa lösningar väcker inredningen lika delar uppmärksamhet som beundran.

Vardagsrummets olika ytor och texturer
© Krista Keltanen/Living Inside

Vardagsrummets många olika ytor och texturer är färgmässigt avstämda, vilket ger de små rummen ett rofyllt uttryck. Fönsterbrädorna, som har fått en marmorliknande yta, är Laura Seppänens favoritdetalj. Den närmast grafiska trådstolen Acapulco kommer från OK Design och kontrasterar vackert mot den mjuka, ljusa soffan.

matsal ikoniska Y-stolarna
© Krista Keltanen/Living Inside

De ikoniska Y-stolarna av Hans J. Wegner har kombinerats med Charles och Ray Eames Wire Chair från Vitra samt Laura Seppänens eget Bond-bord. Bordsskivan i mikrocement har en rå finish och benens olika stilar kontrasterar effektfullt mot de annars rena linjerna.

modern matsal med vita garderober
© Krista Keltanen/Living Inside

Den vita garderoben går ända upp till tak och ger massor av förvaringsutrymme utan att ta för stor plats rent visuellt. Dörrarna kan döljas och därmed helt öppna upp de små extra utrymmen som döljer sig bakom.

industriellt vardagsrum med rå tegelvägg
© Krista Keltanen/Living Inside

Garderoberna i vardagsrummet har Laura Seppänen själv designat och de reflekterande dörrarna får rummet att se lite större ut. Den råa tegelväggen bidrar med värme till de svartvita nyanserna och vittnar om den totalrenovering lägenheten har genomgått.

”Att utföra arbetet själv var den finaste delen av projektet”

Du är van vid att arbeta med design och inredning, men var det annorlunda att inreda sitt eget hem?

– Jag har kunnat fatta snabbare beslut och så har jag haft en helt annat frihet. Jag har fått lov att vara lite galen och att arbeta utan begränsningar. Jag visste redan i förväg att jag skulle designa vissa av mina möbler själv och utnyttja möjligheten att skapa prototyper, som senare skulle kunna komma i produktion. Bond-matbordet med de två olika benen och en bordsskiva i mikrocement är min egen design och jag bara älskar dess uttryck. Tillverkningen skedde i samarbete med det finska företaget Decorativi och en lokal snickare. Mina garderober i valnötsfaner producerades av köksföretaget Nixi Keittiöt. De ger inredningen en värme och naturlighet som jag gillar. Sovrumsgarderoberna med flätade dörrar bidrar med ett taktilt element och är också min egen design. Det ger en stor frihet att designa sina egna möbler, eftersom man kan anpassa dem efter behov och estetik.

Vad betydde det för dig att renovera lägenheten på egen hand?

– Att utföra arbetet själv var den finaste delen av projektet, eftersom det gav mig möjlighet att se resultaten direkt. Det tog mig tre månader att renovera lägenheten, eftersom jag arbetade med den på min fritid. Jag hade sparat och gnetat i åratal, i hopp om att en dag kunna skapa mitt eget drömhem, så på så vis känns det extra bra att ha blivit klar.

Köket i lugna färger och en enkel stil
© Krista Keltanen/Living Inside

Köket, som är specialbyggt av företaget Nixi Keittiöt, går i lugna färger och en enkel stil. De öppna hyllorna skapar en personlig touch och ger möjlighet till extra förvaring. Induktionshäll och ugn kommer från Witt.

Läs också:

litet vitt kök med rå tegelvägg
© Krista Keltanen/Living Inside

Tanken var att det skulle ha öppnats upp ännu mer till vardagsrummet från köket, men den bärande väggen innebar att man fick tänka om. Köket delades istället upp i tre segment – ett för varje vägg.

litet vitt kök med rå tegelvägg
© Krista Keltanen/Living Inside

Materialen i köket är av hög kvalitet och Laura Seppänen är extra förtjust i den exklusiva bänkskivan. Den blanka marmorn fortsätter en bit upp på väggen, vilket är både praktiskt och dekorativt.

specialbyggda garderoben i valnötsfaner
© Krista Keltanen/Living Inside

I hallen har man inte bara tänkt i kvadratmeter, utan även på höjden. Den specialbyggda garderoben i valnötsfaner går ända upp till tak och fungerar som en vägg i varma toner, men med förvaringsutrymme.

Smått men riktigt gott

Hur löste du de problem som uppstod under resans gång?

– Jag väntar fortfarande på att kunna renovera badrummet, eftersom ett kommande stambyte i byggnaden gjort att det inte är någon mening att byta ut kaklet. Jag har dock valt att prova en annan lösning med mikrocement, som jag täckt det befintliga kaklet med. Det blev otroligt snyggt. Jag var även tvungen att vara flexibel och kompromissa i köket. Ursprungligen hade jag planerat att öppna upp ännu mer mellan kök och vardagsrum, men det var för dyrt att stötta den bärande väggen. Istället tog jag ner en mindre del av väggen och delade upp köksskåpen i flera sektioner.

Hur lyckades du skapa ett så rymligt kök på så få kvadratmeter?

– Köket är uppdelat längs tre väggar och alla skåp är specialbyggda av köksföretaget Nixi Keittiöt. Jag var tvungen att designa om köket på grund av den bärande väggen och kläckte idén att fördela skåpen på de tre väggarna. Vissa delar står kvar som i det gamla köket och här har jag lagt till en diskho och lite mer förvaringsyta. Kyl-frysen från Liebherr har en ismaskin på insidan av dörren, vilket är smart. På den motsatta väggen har jag valt en induktionshäll och ugn från Witt samt öppna hyllor. Den tredje sektionen är ett frukostskåp som öppnar upp mot hallen. När man kommer in i lägenheten är köket det första man ser. Därför satsade jag på material av hög kvalitet, som exempelvis bänkskivan i svart marmor.

grått sovrum med monterad bokhylla
© Krista Keltanen/Living Inside

Sovrummet är målat i färgen 1944 från Tikkurilas Deco Grey-färgschema, och den inbyggda hyllan går i samma nyans för att skapa rofylldhet. Skjutdörren i glas är en praktisk lösning som varken stjäl plats eller ljus. Den är tillverkad av Suomen Lasitehdas. Den stora vägglampan, Lampe de Marseille av Le Corbusier, verkar nästan överdimensionerad i det lilla rummet och skapar ett vackert blickfång.

Garderobe i ek med rottingfronter
© Krista Keltanen/Living Inside

Garderoben i ek med rottingfronter har Laura Seppänen själv designat, eftersom hon inte kunde hitta något som passade varken storleks- eller stilmässigt. Den taktila ytan ger rummet ett lyft och värme. Den dekorativa läderstroppen är både fin för förvaring och för att visa upp favoritboken.

Läs också:

modernt minimalistiskt badrum
© Krista Keltanen/Living Inside

Badrummet har befintligt klinker och handfatet täckts med mikrocement från Decorativi. En idé som uppstod eftersom en kommande stamrenovering gör att det inte är någon mening att byta ut kaklet.

Alla val har övervägts noga.

Finns det någon lösning i ditt hem som du är extra nöjd med?

– Jag gav de ursprungliga fönsterbrädorna ett nytt uttryck med marmorliknande keramiska ytor. Skivorna skars till i rätt storlek och limmades fast på de befintliga fönsterbrädorna. Det har skapat ett extra djup som skapar mer yta, men framförallt en iögonfallande look. Det är viktigt för mig att jag har övervägt och tänk igenom varje enskilt område i mitt lilla hem noga.

Vad inspirerar dig just nu?

– Jag ägnar mycket tid åt att följa internationella märken och formgivare, och så reser jag mycket. Köpenhamn är min favoritstad som jag aldrig tröttnar på. Där besöker jag Studio Oliver Gustav, The Audo, muséer, showrooms tillhörande skandinaviska märken och gallerier på Nørrebro. Utöver det inspireras jag just nu av syrabehandlad metall, olika träbehandlingar, spegel och glas i både möbler och strukturer och allt vävt eller knutet.

modernt sovrum med råa tegelväggar och glasdörr
© Krista Keltanen/Living Inside

Utsikt över sovrummet från köket. Glasdörrarna gör att dagsljuset når in i hela lägenheten, samtidigt som de gör det möjligt att stänga av mellan de båda rummen.

modernt sovrum med råa tegelväggar och glasdörr
© Krista Keltanen/Living Inside

Även om det finns mycket konst både på väggen och hyllan, verkar det lilla sovrummet både rofyllt och harmoniskt. Det ljusa och stilrent enkla sänglinnet kommer från Familon.