planter stiklinger
© iStock

Så odlar du dina egna växter av sticklingar

Våren är den perfekta tiden för odling av växter och sticklingar. Här har vi samlat de sex populäraste växterna som du enkelt kan göra sticklingar av.

Sticklingar: Gör dina egna

Har du en favoritväxt som du vill ha mer av? Eller en växt som du gärna skulle vilja ge din vän i present?

Då bör du kanske överväga att ta små sticklingar. En stickling är en avskuren växtdel som planteras i jorden för att skapa en helt ny planta. Det kan vara ett ganska trevligt projekt.

Med i sammanhanget bör det även utfärdas en liten varning. Det kan mycket snabbt bli en sport i växtbarnkammaren.

Så lite krävs det för att ta sticklingar

Det krävs inte så mycket för att skapa hemmaodlade växter. Det enda du behöver är:

  • Huvudplantan
  • En sax
  • Krukor
  • Jord
  • Vatten

Vi har samlat de sex populäraste växterna som du enkelt kan ta sticklingar av:

Stiklinger af pelargonier
© iStock

1. Sticklingar av pelargoner

Pelargonier är lätta att forma då de ganska enkelt slår rötter i både vatten och jord.

Eftersom plantan normalt går i viloläge på vintern och därmed inte växer är det bäst att vänta med att ta sticklingar tills den har kommit ut ur sin vinterdvala och börjar växa igen.

När du ska beskära plantan är det upplagt för att göra sticklingar av det du klipper av. De översta sticklingarna från toppskotten, alltså de unga skott som inte blommar, ger de bästa plantorna.

När du klipper eller skär av sticklingen ska det göras precis under ett blad. Innan du planterar din växt i en kruka med jord bryter du av de nedersta 2-3 bladen för att minska avdunstningen.

Stiklinger af hibiscus
© iStock

2. Hibiskus

Om du vill utöka din samling av hibiskusväxter är det lätt att ordna. Klipp av sticklingarna precis under ett bladfäste och ta bort de nedre bladen. Sticklingen ska helst vara mellan 5-15 cm lång och efter bara några få veckor bildar sticklingen sina rötter. Undvik att ta grenar som har små blomknoppar på sig.

När du har planterat sticklingen mår den bäst av att stå övertäckt eller i ett miniväxthus av glas så att fuktigheten bevaras.

Stiklinger af buksbom
© iStock

3. Buxbomssticklingar

Den vanliga buxbomen har blivit en populär växt med sina fina, blanka och läderaktiga blad. Dessutom är den lätt att både beskära och formklippa.

Sticklingarna måste vara 8-15 cm för att kunna användas. Ta bort de nedersta bladen innan du planterar dina sticklingar. Planterar du under våren kan du lämpligen plantera direkt i trädgården eller i krukor som placeras utomhus. Med lite tålamod kommer du garanterat att få fina växter.

Stiklinger fra vedbend
© iStock

4. Murgröna

Denna växt trivs bäst i mullrik jord, vid buskar och i parker där den får krypa, slingra sig och klättra med sina speciella klätterrötter.

När du ska ta en stickling, välj en med två blad och klipp strax under det nedersta bladet. Plantera sedan sticklingen i en kruka med kalkrik och fuktig jord.

Många vill gärna sätta den i vatten då den snabbare slår rötter så. Men det ska man faktiskt undvika, eftersom den annars kommer att lägga alla sin kraft på att bilda rötter på nytt när den kommer ner i jorden.

Væddeløber stiklinger
© iStock

5. Sticklingar av ampellilja

Ampelliljan med sina långa blommande stjälkar formar nya plantor som den skjuter ut. Ibland kan det blommande skottet redan ha rötter, vilket gör det extra smidigt att klippa av det från moderplantan och plantera det direkt i en kruka med jord.

Om blomskottet saknar rötter kan du istället sätta ner skottet i en kruka med jord medan det fortfarande sitter fast på moderplantan. Så fort det börjar växa till sig och slå rötter kan du klippa av skotte från moderplantan.

Om moderplantan kommer in i en period med många blomskott (över 10 skott) bör du klippa av några eftersom plantan oftast inte har tillräckligt med energi för att att alla växtskott ska kunna växa och samtidigt hållas vid liv.

Stiklinger af urter
© iStock

6. Sticklingar av örter

Om du har örter som överlevt vintern och som sätter nya skott går det alldeles utmärkt att göra sticklingar av dem. Använd dig av skotten innan de går i blom och plantera därefter i krukor med jord. Vattna jorden och täck sedan med vit plast. Se till att plasten inte kommer i kontakt med plantorna.

Placera sedan krukan i skugga, men gärna på en varm plats. Ett växthus är en optimal plats för dina örter.