Så undviker du att lekytorna blir stökiga i hemmets sällskapsrum

Låt barnen leka inne i vardagsrummet eller köket/allrummet på ett diskret och städat sätt med dessa fyra tips.

Legezone afgrænset med hyggeligt børnetæppe
© OYOY

Tänk på lekytans placering

Innan du etablerar en lekyta i vardagsrummet eller köket/allrummet är det viktigt att noga fundera över var ytan ska placeras. Om man vill undvika ett rörigt intryck i inredningen är det bäst att placera lekytan i ett hörn eller längs väggen istället för mitt i rummet.

Om man placerar lekytan mitt i rummet riskerar man att den stör rummets övriga inredning och på så sätt ger ett stökigt intryck.

Det är dock viktigt att försäkra sig om att man har uppsyn över lekytan från de flesta platser i rummet, så att man till exempel kan hålla ett öga på barnen medan man lagar mat eller sitter i soffan.

Diskret og hyggelig legezone i hjørnet
© Bloomingville

Tydlig gränsdragning mellan lekytorna

Något av det viktigaste för att hålla ordning på lekytorna är att avgränsa dem så att de inte flyter ihop med resten av rummet. Då förvandlas snart hela rummet till en lekyta.

Ett smart och dekorativt sätt att avgränsa en lekyta är att använda sig av mattor. Som bonus fungerar de dessutom som mjukt och skönt lekunderlag för barnen.

Se till att välja en eller flera golvmattor som färgmässigt matchar övrig inredning. På så sätt skapas ett fint sammanhang mellan lekytan och övriga delar av rummet.

Legehjørne med smart opbevaring
© Koziol

Välj leksaker med omsorg

Lekytan rymmer naturligtvis inte alla barnens leksaker, så här handlar det om att välja barnens favoriter och samtidigt se till att de inte är för stora.

Större leksaker tar mer plats och kan inte döljas i smarta förvaringslådor, och kan därför lätt ge ett stökigt intryck. Mindre saker är lättare att hantera eftersom de smidigt kan städas undan när de inte används.

Smart og dekorativ opbevaringskasse til legetøj
© Hübsch Interiør

Förvaring

Som nämnts ovan går det att undvika oreda genom att gömma undan leksakerna i olika förvaringskorgar och lådor.

Det finns massor av olika förvaringslösningar för just förvaring av leksaker, men självklart kan man även använda flätade korgar eller varför inte en liten skänk.

Hitta en förvaringslösning som matchar övrig inredning både design- och färgmässigt och som samtidigt rymmer mycket.