Skapa din egen helt unika taklampa

Upcycling och hållbarhet är helt klart här för att stanna. Här följer 6 idéer på hur du kan uppgradera till en ny taklampa, som verkligen inte finns i varje hem.

Bra för miljön och dessutom snygg

Värdesätter du återvinning och hållbarhet — utan att vilja kompromissa med stilen?

Istället för att använda de prylar som man redan har hemma för att optimera och utveckla något helt unikt, har vi en tendens att hela tiden köpa nytt, inte minst om man får syn på en möbel som man bara måste ha.

Här har vi samlat inspiration till hur du kan sätta din egen unika prägel på en taklampa — ett personligt föremål som verkligen tillför något i inredningen.

Enkla lampor av gamla syltburkar

Enklare än så blir det knappast. Allt du behöver är en sladd, en glödlampa och en syltburk — sedan är du igång. Borra ett hål i locket för sladden, placera glödlampan inuti burken och skruva fast den i sladdens lamphållare. Välj gärna färgade burkar för extra effekt.

En alternativ ljuskrona

Vi är alla bekanta med den klassiska ljuskronan som utgör ett vackert blickfång i vardagsrummet och ger skön allmänbelysning.

Här är en hemmagjord modell som vi bara älskar!

Den är tillverkad av något så enkelt som garn, men kan även tillverkas i andra material. Det bästa av allt är att det bara är fantasin som sätter gränserna.

Upcycling när den är som bäst

Ingen aning om vad du ska använda dina gamla gardinringar till?

Istället för att slänga dem kan du använda dem till en helt unik taklampa där de små detaljerna är i fokus. Måla dem gärna i valfri färg, sedan är det bara att mixa och matcha.

Enklare än så kan det knappast bli. För vårt inre ser vi pendellampan i en avlång hall, eventuellt i kombination med flera av samma modell, alldeles intill varandra.

Gör en egen lampa som skiljer sig från mängden

Denna vackra lampa kan vi helt enkelt inte få nog av. Dess varma estetiska uttryck gör att den upplevs som allt annat än hemmagjord. Faktum är att tanken på att kunna göra den själv nästan känns hissnande.

Här kan man välja mellan oändliga färgkombinationer, eftersom lampskärmen är tillverkad av vanlig broderitråd i bomull.

Om du har några gamla avlagda lampskärmar som ligger och skräpar eller behöver nytt liv, är lite bomullstråd allt som krävs.

Sedan är det bara att sätta igång!

Trä är det nya

Att använda trä i inredningen har blivit riktigt populärt. Trenden blir bara tydligare och tydligare — både utom- och inomhus.

Trä är ett tacksamt material eftersom det öppnar upp för en rad olika möjligheter för bearbetning och egen formgivning. Man kan alltså leka med uttrycket och ge materialet nytt liv.

Denna lampa är ett praktexemplar på hur man kan ge trämaterial nytt liv. Kombinera träet med stora skruvar så att det varma uttrycket utmanas av en mer rustik look.

IKEA-hack

Vi vågar gissa att du aldrig sett denna lampa förut.

Med ett enkelt IKEA-hack och inställningen att ”våga tänka utanför ramarna” kan du använda en skål som taklampa.