6 råd: Så får du hotellatmosfär i sovrummet

Låt dig inspireras av sex eleganta hotellrum och få tips på hur du skapar hotellatmosfär i ditt eget sovrum.

Hotellatmosfär hemma

Du känner säkert igen känslan av rofylldhet som fyller dig så snart du stiger in i ett vackert hotellrum. En del av rofylldheten beror förstås på att du nu befinner dig långt från vardagens alla praktiska sysslor, men själva atmosfären på hotellrummet spelar förstås också en viktig roll.

Därför hjälper vi dig här att återskapa den speciella hotellatmosfären i ditt eget sovrum med några få enkla och konkreta råd baserade på några av Skandinaviens finaste hotellrum.

Långa, tunga gardiner

Gardiner är inte bara ett praktiskt inslag i inredningen, de kan även användas aktivt för att skapa helt rätt atmosfär. Här fungerar ett par långa, tunga gardiner i en mörk, gyllene färg som kontrast i förhållande till de ljusa omgivningarna och bidrar till en mysigt ombonad känsla i rummet.

Mer än bara ett sovrum

Ryms det kan du med fördel inreda en liten myshörna i sovrummet – kanske i form av en fåtölj eller, som här, ett litet bord med en stol. På så vis blir sovrummet inte bara ett rum där du sover, utan även ett rum som lockar till mys och avkoppling – precis som det brukar kännas på ett hotellrum.

Massor av textilier

Många hotell har heltäckningsmattor som skapar en mysig atmosfär i rummet. Du kan nöja dig med att inreda med flera mindre golvmattor om du gärna vill bevara ditt nuvarande golv – detta ger samma trivsamma effekt.

Kombinera de många mattorna med massor av andra textilier i form av överkast, gardiner, kuddar och plädar, som tillsammans skapar mysfaktor och säkerställer en god akustik i rummet.

Läs också:

Skapa en mysigt ombonad känsla

Här har man skapat en mysigt ombonad känsla genom att måla både väggar och tak mörka. Detta ger rummet ett rofyllt uttryck som lockar till avkoppling. Du kan göra samma sak hemma.
Välj en mörk färg eftersom det ger rummet just det rofyllda uttryck som kännetecknar hotellatmosfären.

Helt rätt belysning

För att säkerställa rätt stämning i sovrummet är det viktigt tänka på belysningen. Självklart ska det finnas en primär ljuskälla, som kan ge en ordentlig och praktisk belysning när det behövs.

Men se även till att ha några mindre ljuskällor, som kan sprida ett trivsamt och lite mjukare ljus. Det kan till exempel vara sänglampor, en pendel i ett hörn eller en bordslampa i fönstret.

Mönstrade tapeter

Skapa en trivsam och romantisk hotellkänsla i sovrummet med mönstrad tapet på en eller flera väggar. Här är det så klart viktigt att tapeten går i dämpade färger eller har ett dämpat mönster, så att den inte bryter av utan snarare understryker den rofyllda atmosfären.

Välj en tapet i andra färgnyanser än möblerna i rummet, så att den syns och fungerar som ett blickfång i inredningen. Här kan det vara en fördel att göra en moodboard – en sådan kan nämligen hjälpa dig att fatta rätt beslut i inredningen.