Badrum walk-in-closet dusch © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Förvandling: Från nerlagd lada till idylliskt weekendhus

Första gången arkitekten besökte ladan susade vinden in genom alla springor.

Sovrum i samklang med naturen

Vid foten av de spanska Pyrenéerna har en gammal lada omvandlats till ett idylliskt weekendhus. I sovrummet har man inte bara en imponerande utsikt över gröna skogar och en brusande flod, utan även rustika stenväggar och karakteristiska trätak som tar med naturen in – samtidigt som de även vittnar om platsens historia och själ.

Inbyggd duschkabin inbyggd garderob multifunktionell rumsavdelare © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Duschkabinen är, i likhet med garderoben, inbyggd i en trälåda och fungerar som en multifunktionell rumsavdelare med en inbyggd bänk, som också kan användas som hylla.

Sovrum breda golvplankor rustika trätak © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den låga betongväggen som skiljer sovrummet från vardagsrummet har en inbyggd öppen spis som kan avnjutas från båda rummen. De breda golvplankorna och rustika trätaket i det rofyllda sovrummet har tydliga referenser till den storslagna naturen utanför de stora panoramafönstren. På golvet ligger en renfäll från Jippi.

En nerlagd lada med potential

Första gången den spanska arkitekten Carlos Nicolau besökte den före-detta ladan ven vinden in genom alla sprickor. Här fanns varken elektricitet, rinnande vatten eller rumsindelning, men det rådde inget tvivel om att ladan skulle kunna bli ett helt fantastiskt hus.

Läs också:

Sovrum sängkläder inbyggda skåp © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den ursprungliga stenväggen skapar en gedigen och taktil känsla i rummet. Sänggaveln i ek är specialbyggd för sängen och har inbyggda skåp som dolt förvaringsutrymme på ömse sidor. Sängkläderna är från Society.

Ett okomplicerat liv

Ägarna, Silvia och Andrés Valiantes, ville ha ett hem med nära koppling till naturen – ett hem där de inte kände sig isolerade i små rum och där man fortfarande kunde förnimma platsens själ och historia. – Vi drömde om att skapa ett weekendhus som stod i skarp kontrast till vardagens hektiska arbetsliv – en plats där vi kunde slappna av och leva ett enkelt och okomplicerat liv, berättar Andrés Valiantes.

Badrum walk-in-closet dusch © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Utsikten från sovrummet mot badavdelningen, där den vänstra lådan i ekträ rymmer parets stora walk-in-closet och den högra har klätts med kakel invändigt för att rymma duschen.

Respekt för det ursprungliga

Genom att behålla så mycket av den ursprungliga konstruktionen som möjligt verkar man ha lyckats med just detta. Stenväggarna har bevarats men putsats upp på nytt, och även den bärande takkonstruktionen är fortfarande den ursprungliga. Tyvärr var man tvungen att byta ut allt annat trä, och även taket fick läggas om.

Naturliga materialen porslinskrukorna © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De organiska formerna och naturliga materialen återfinns överallt i hemmet – även i de vackra porslinskrukorna av den spanska formgivaren Helena Rohner.

inredning trä gamla ladan © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Träet i den gamla ladans takkonstruktion var i så dåligt skick att man var tvungen att åtgärda det. Men det nya träet har behandlats så att det liknar originalet. Även takfläkten har vingar i trä och vittnar om den genomtänkta inredningen.

Form och funktion förenas

Sovrummet i söderläge har fått stora panoramafönster, vars imponerande utsikt bjuder in naturen året runt. För att definiera sovavdelningen har Nicolau integrerat flera rumsavdelare i inredningen. Duschhörnan har därför installerats i en stor träkonstruktion, med kakel på insidan, som skärmar av sängen från badrummet.

På samma sätt har man skapat en stor walk-in-closet i en liknande trälåda, där de utvändiga väggarna kan användas som hylla. På så vis har form och funktion förenats för att skapa ett dynamiskt hem med helt unika lösningar och en speciell stämning.

Sovrummet har även en öppen spis som används flitigt under vinterhalvåret. Den är inbyggd i skiljeväggen mot vardagsrummet och brasan kan därför avnjutas från båda rummen.

Förvaringsyta inbyggd bänk badrum © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På utsidan av garderoben har man monterat hyllor för att skapa mer förvaringsyta, utan att den tar onödigt med plats. Trälådan har byggts enligt japanska byggmetoder, där trädelarna infogas i varandra utan spik, vilket bidrar till ett extra naturligt intryck. Längs husets norrsida har man dessutom byggt en bänk i ek, som fortsätter in i badrummet där den ger stöd åt handfatet.

Specialbyggt kommod råa stenvägg © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I badrummet har man specialbyggt en kommod med handfat i corian. På den råa stenväggen, som fortsätter från sovavdelningen, hänger två enkla speglar utan ramar, som skapar en effektfull kontrast mot väggens runda former.

När inne- och utelivet går hand i hand

Det är inte bara sovrummet, utan hela hemmet har en speciell kombination av moderna lösningar och rustika material, som tillsammans ramar in parets rofyllda fristad långt från vardagens hektiska stress. Här är man mitt i naturen – både inomhus bland de många naturliga materialen och utomhus, där man kan njuta av skogen och höra bruset från den närbelägna floden.