Gör ditt sovrum större med dessa 12 tips

Få ut det mesta av ditt sovrum med dessa råd.

Sovrummet ska vara en fristad

Om du har ett litet sovrum kan det snabbt kännas trångt och det blir inte särskilt avkopplande att vara där.
Ett litet sovrum kan vara riktigt mysigt, men det är viktigt att det är ett bra och lugnt rum, eftersom det trots allt är en plats där vi tillbringar väldigt många av dygnets timmar.

Här följer några tips på vad du lämpligen kan göra om du vill att ditt sovrum ska kännas större.

1. Undvik stök och bädda sängen

Det kanske låter som något din mamma brukar säga, men faktum är att det faktiskt gör skillnad för ögat.

Genom att ha rena och minimalistiska linjer känns sovrummet rymligare.

© Foto: Pia Winther, Styling: Glotti Press

2. Kläderna ska in i garderoben

Det finns fördelar med att låta kläderna ha sin plats i en garderob istället för på ett klädstativ. Även om kläderna kan ge rummet lite färgskiftningar kan det också lätt se stökigt och överfyllt ut. Dessutom tar ett stativ oftast upp onödig plats i rummet.

Med en garderob kan du stänga in allt som stör och få ett städat uttryck — dessutom är det ju ingen som ser om du verkligen har vikt ihop dina plagg.

TIPS: Om du har klänningar eller något annat du vill ha framme är en enkel spik i väggen ett bra alternativ. Häng klänningen på en galge och låt den vackert falla utmed väggen, istället för att ha ett stativ som stör golvytan.

3. Få upp möblerna från golvet

Ett av de mest påtagliga felen du kan göra när du inreder ett sovrum är att låta alla stora möbler som sängar och byråer stå på golvet utan luft under.

För att få rummet att se större och rymligare ut än det egentligen är, kan det vara smart att höja upp möblerna genom att använda en sängram eller sätta ben på byrån.

På så sätt får du ett mycket lättare och luftigare uttryck som känns mindre kompakt att vila ögonen på.

4. Piffa upp rummet med höga växter

Växter skapar liv i sovrummet och det finns goda skäl att ha dem där. Många växter renar nämligen luften från flera av de skadliga ämnen som finns i våra hem.

Om du har ett litet sovrum kan du med fördel utnyttja rummets hörn genom att placera en hög växt där. Då känns det inte som om den tar upp så mycket plats.

© Foto: Christina Kayser O., Styling: Rikke Graff Juel

5. Inred med speglar

Använd speglar i inredningen! De reflekterar ljuset i sovrummet, både det naturliga ljuset utifrån och ljuset från dina lampor.

Speglar ger rummet flera dimensioner och är ett enkelt knep för att skapa djup i vilket rum som helst.

Med en enkel badrumsspegel kan du till exempel skapa större rumskänsla i ett av husets minsta rum, nämligen badrummet.

6. Måla ena väggen i en personlig färg

En målad vägg kan få sovrummet att se rymligare ut, eftersom färgen skapar ett visst djup.

Måla gärna väggen bakom sängen eftersom det ger en fin visuell effekt som får rummet att verka större.

Måla väggen i en färg som gör dig glad. Så länge du håller dig till endast en vägg gör det inte heller något om du väljer en mörkare färg eller en mönstrad tapet.

LÄS OCKSÅ: 10 vanliga målningsfel – så undviker du dem

7. Utnyttja dina väggar

Det är skönt att få upp saker på höjden och från golvet, och för detta ändamål är hyllsystem, klädhängare eller frihängande hyllor utmärkta för förvaring.

© Dunja Opalko

8. Sängen placeras centralt

För att få den bästa och lyxigaste sovrumskänslan kan man med fördel placera sängen mitt i rummet istället för mot ena väggen.

På så sätt skapas luft runt sängen, samtidigt som den hamnar i sovrummets blickfång.

© Auping

9. Lätt sängram för luftigt intryck

Det är viktigt att du väljer en sängram med ett designspråk som inte känns för tungt. Med en lätt sängram där golvet framträder får rummet en luftigare och rymligare känsla.

10. Fungerar ditt sovrum även som kontor?

Ett sovrum ska inte belamras med all världens onödiga ting. Innan du ställer in ett skrivbord bör du noga tänka igenom hur mycket du faktiskt använder det.

Om det ändå bara kommer att fungera som något du slänger kläder och annat över, är det definitivt slöseri med plats och ett utrymme som du hellre skulle kunna använda till annat.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

11. Tänk förvaring

Det finns flera sätt att göra plats för alla dina saker, men regeln är att dölja det som döljas kan.

Skaffa sängbord med djupa lådor eller gör plats för fler hyllor i garderoberna, så att den övre delen inte enbart blir ett oanvänt tomrum.

12. Ljus i hela sovrummet

Försök att släppa in så mycket naturligt ljus som möjligt i sovrummet och placera ljuskällor i alla mörka vinklar och vrår.

Det är viktigt att du har belysning i båda ändarna av sovrummet, och med lampor som lyser både uppåt och nedåt får du rummet att verka större.

Om du gillar gardiner bör du välja material med omsorg. Tunga gardiner och mörka färger får snabbt det lilla sovrummet att kännas betydligt mindre än det är.