© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I sovrummet med 4 m till taket sover Pernille praktiskt taget på golvet

Det har gjorts en del annorlunda inredningsval i sovrummet. Men allt samspelar på allra vackraste sätt.

Jordnära poesi

Designern Pernille Hells sovrum är platsen där hon kontemplerar, är kreativ och sover. Hon skapar plats för de olika aktiviteterna med skulpturala rumsavdelare, och hennes sinnen får fritt spelrum i ett enkelt men konstnärligt universum där skuggspel och nyanser av vitt skapar poetiskt liv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Rumsavdelare som skulpturer

Pernille Hell omger sig med en ljus, konstnärlig inramning i sitt 50 m² stora sovrum med 4 m till taket i Fredriksstaden i Köpenhamn. Pernille är designer och innehavare av Sacrecoeur Design Store, som både skapar egen design och säljer fransk och italiensk vintagedesign, och tanken med rummet var att inrätta flera funktioner. Hon ville ha en kreativ plats som kunde bjuda in till lek, men också till kontemplation och lugn – även för hennes 19-åriga dotter Josefine år som bor hemma och är student. För att skapa rum i rummet har hon satt upp konstnärligt utformade rumsavdelare som förutom att skärma av och dela upp även fungerar som tydliga skulpturer.

– Inget rum i lägenheten har en enskild funktion och vi läser, spelar musik och umgås i dem alla. Men vid större evenemang dras barnen alltid mot det här vackra rummet och det är verkligen en fest att se hur de kastar bollar genom hålen i rumsavdelarna eller spelar dockteater, berättar Pernille.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

”Jag vill hålla mig nära marken så länge min kropp och fysik tillåter det”

Det skulpturala och formen i sig genomsyrar inredningen hos Pernille. Hennes inköp sker med hjärtat och hon finner ro först när hon tycker att en form eller kombination har hittat en balans och är vacker. Framför allt intresserar hon sig för de former och färger som uppstår likt naturliga skuggor när solljuset faller på textilier, papper och metall från stolar och bord. Här skiftar kontrasterna mellan att vara klara och rena på morgonen och gyllene på kvällen. Det är viktigt för henne att ögat blir mättat av former och därför är hennes möbler enkla i uttrycket med naturliga, enkla linjer som kastar skuggor.

Hon gillar det okomplicerade och enkla hos en design, och därför har hon skapat en säng där den moderna komforten har skalats av, så att hon praktiskt taget sover på golvet på ett väldigt enkelt sätt.

– Ända sedan jag var liten har jag föredragit att sitta på t.ex. köksbordet, och jag tycker fortfarande att det är mysigt att sitta på golvet eller i en fönstersmyg. Att ligga på golvet i min säng är härligt jordnära och den är en bra plats där jag ostört kan betrakta mitt vackra rum. Det blir lite som att ligga ute i naturen under ett träd, och rummet ser lika luftigt och oändligt ut. Och min rygg älskar det hårda underlaget, så jag kommer att hålla mig nära marken så länge min kropp och fysik tillåter det, säger Pernille.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad