Se designerparets underbara sovrum

De har skapat sitt drömsovrum med kontraster mellan ljus och mörker samt en iögonfallande sänggavel i bambu.

soveværelse karrygul puder
© Inger Marie Grini

Varm inramning. I sovrummet dominerar, inte överraskande, en specialbyggd sänggavel i bambu. I kombination med vackra sängkläder i linne från Høie, lamporna Wan av Johanna Grawunder för Flos samt små mysiga detaljer har sovrummet blivit en härlig plats att vara på. Träbrickan har paret själva gjort, skålen är från Zakkia, kannan är av keramikern Annemieke Boots och tekannan kommer från Artilleriet.

Kontraster i soveværelse karrygul seng kork
© Inger Marie Grini

Kontraster. I sovrummet har man arbetat med kontraster mellan hårt och mjukt, varmt och kallt och ljust och mörkt. Korkbänken ingår i Ilse Crawfords Sinnerlig-kollektion för Ikea.

Ett stämningsfullt sovrum

– Vi har arbetat med att skapa en relation mellan det varma och det kalla samt det ljusa och det mörka i vårt sovrum, berättar Kine Marie Ask Stenersen.

Hon bor i ett gammalt hus i Drammen i Norge tillsammans med sin partner – både privat och professionellt – arkitekten Kristoffer Eng.

Till vardags arbetar de tillsammans med att skapa hållbara kvalitetskök och möbler under namnet Ask & Eng. Under stråtaket på deras gamla trähus med snedtak och skeva vinklar gömmer sig ett stämningsfullt sovrum där vita väggar på kortänden och vita tak skapar en flytande övergång som får rummet att verka högre.

Stol Stockholm IKEA kork rispapir soveværelse
© Inger Marie Grini

Massor av ljus. Vita väggar, stora fönster och luftiga gardiner gör rummet ljust, medan material som kork, rispapper och mjuka textilier ger rummet värme. Stolen är från Ellos Home, skåpet är Stockholm från Ikea och lampan är av Isamu Noguchi från hans klassiska 1951-serie, Akari, från Vitra.

Att skapa trygghet

– Ett bra sovrum är ett rum som man känner sig lugn och bekväm i. Var sängen står i förhållande till dörrar och fönster är också viktigt och kan påverka trygghetskänslan, samtidigt som rätt ljusförhållanden betyder mycket för en god natts sömn och ett bra uppvaknande, förklarar Kine.

Paret har inrett med naturmaterial som bambu och trä för att ge rummet värme och taktilitet, och materialen står i fin kontrast till den mörka väggen bakom sänggaveln.

Bambus lampe soveværelse kunst bøger
© Inger Marie Grini

Multifunktionell. Sänggaveln fungerar även som sängbord där böcker och små dekorativa föremål kan placeras.

Bambus sengegavl detaljer sovgeværelse
© Inger Marie Grini

Detaljer. Bambuträet skapar fina detaljer i sänggaveln och i rummet.

Extra känsla av värme

– I kombination med mjuka och fina textilier på sängen blir helhetsintrycket varmt, ljust och mysigt. Det är ett sovrum vi trivs i, fastslår Kine och berättar vidare om sänggaveln som paret själva har skapat:

– Vi saknade ett naturmaterial som kunde ge rummet den där extra känslan av värme som ett sovrum bör ha. Efter att ha arbetat mycket med bambu i våra kök och badrum har vi lärt oss hur mycket bambu kan tillföra till ett rum, och därför var det naturligt för oss att välja det. Träet ramar in sängen på ett fint sätt och skapar nästan ett rum i rummet. Dessutom fungerar sänggaveln även som nattduksbord och hylla och har därmed flera funktioner, avslutar Kine.

Soveværelse Bambus sengegavl karrygul lampe
© Inger Marie Grini

Optisk illusion. Det vita snedtaket skapar, i kontrast till den mörkblå färgen, en uppåtsträvande effekt som får rummet att kännas högre i tak.