Testa dig själv: Hitta din personliga färgpalett till bostaden

Baserat på färgpsykologi har vi utvecklat följande test. Ditt svar kan du ha i bakhuvudet när du köper nytt. På så vis undviker du felköp och saker som inte passar in och hittar en stil som är du – även under lång tid framöver.

Tycker du också svårt att det är svårt bestämma sig för en väggfärg, eller oroar dig för att den nya lampan du överväger att köpa kanske bara handlar om att du har fallit för en kortvarig, ny trend?

Med hjälp av färgpsykologi kan den typen av val i din inredning bli betydligt enklare bara du vet vilken färgpersonlighet du är. I motsats till vad många kanske tror handlar färgpsykologi inte om vad färgerna signalerar eller vad deras symbolik kulturellt är.

Färgpsykologi är tvärtom en vetenskap som kretsar kring hjärnans uppfattning av färger och hur ljusets strålar påverkar vårt humör och beteende. Till grund för detta sätt att tänka på färgers påverkan på våra sinnen ligger den forskning som psykologen Angela Wright utförde i slutet av 70-talet och början av 80-talet.

Wright var den första att systematisera vår uppfattning av färger som något oberoende av kultur, ålder och kön. Bland annat upptäckte hon att det inte finns några färger som är generellt ”fel”, utan att vår uppfattning av färger är beroende av deras sammansättning. Hon kom fram till att färger kan delas upp i fyra grupper, som var för sig uppfattas som harmoniska. De fyra grupperna består av alla färger, men det är nyansen som avgör vilken grupp de tillhör.

Blandas färgerna mellan de fyra grupperna, förändrar det vår uppfattning av dessa och harmonin upphör. Och vilken färggrupp du ska satsa på beror på din personlighet. För en av grupperna kommer att tilltala dig mer än de andra. Och när du vet vilken, blir det mycket lättare att välja nya saker till ditt hem.

Ta testet här och få reda på vilken färgpalett du bör satsa på i din inredning: