6 tips för det lilla matrummet

Saknar du plats för ett stort matrum där hemma? Inga problem! Med dessa tips kan du utnyttja utrymmet i vardagsrummet och skapa en matplats som känns som ett eget rum.

1. Färger skapar stämning

Färger i hemmet kan bidra till att skapa stämning och samtidigt markera övergången från ett rum till ett annat. Om du vill att rummet ska se större ut kan du med fördel välja färger i den ljusare skalan, eftersom de skapar en lättare och öppnare stämning än mörka färger.

2. Golvmattor

En golvmatta är helt perfekt för att rama in en matplats när det saknas utrymme för ett separat matrum. Dessutom bidrar golvmattan, precis som färg på väggarna, till att skapa en trevlig och mysig atmosfär.

3. Ett matrum med flera funktioner

Kombinera matplatsen med hemmakontoret. Om det inte finns plats för både matrum och kontor kan man med fördel göra plats för en riktigt bekväm stol vid middagsbordet, som både fungerar som matstol och arbetsstol.

4. Runda bord skapar plats

Ett runt matbord är perfekt om det är trångt om utrymme och man fortfarande vill ha många sittplatser. Faktum är att även ett mindre runt bord rymmer oväntat många gäster. Tack vare det runda matbordets växande popularitet har även utbudet ökat rejält.

5. En spegel skapar djup

Speglar är ett klassiskt sätt att få ett rum att se större ut än vad det egentligen är. Väljer du att placera spegeln lodrätt kommer rummet att se större ut, medan en vågrätt placerad spegel ger en känsla av ett bredare rum.

Förutom att lura ögat reflekterar en spegel även ljuset och kan därmed bidra till att lysa upp rummet. Det finns en mängd speglar i olika färger och former, så möjligheterna är många om du vill inreda matrummet med speglar.

6. Växter för att avgränsa rummet

Växter i olika storlekar kan vara ett bra sätt att avgränsa en matplats, inte minst om vardagsrummet ska ha flera funktioner. Med stora växter blir det enkelt att rama in matplatsen, men även mindre växter kan ha en avskärmande funktion. Växterna kan med fördel hängas upp eller placeras på en liten hylla eller bänk.

Läs också: