7 hållbara inredningsartiklar till vardagsrummet

Även om du väljer hållbara alternativ, är det inget skäl att kompromissa med din stilkänsla. Här får du sju stilrena inredningsartiklar i miljövänliga toner.

En hållbar framtid

I design- och heminredningsbranschen försöker arkitekter, formgivare och konstnärer världen över att hitta lösningar för en framtid där vårt boende och vår heminredning kan vara mer hållbar. Här har vi samlat sju inredningsartiklar, som alla har tagit ett stort hållbart steg i rätt riktning.

återvunnen plastpall
© Normann Copenhagen

100 % återvunnen plast

Bit-pallen är en multifunktionell möbel som både kan användas som piedestal till en vacker blomsterdekoration, som sidobord till lampan eller som pall till den extra gästen.

Möbelns pixliga yta består av små bitar av 100 % återvunnen plast från industri och hushåll. Tack vare en speciell metod, där plastfragmenten värms upp till smältpunkten vid 120 grader, kan materialet återanvändas och smältas om ett flertal gånger utan att egenskaperna förändras.

Resultatet har blivit dessa vackra pallar som finns i fyra olika färger.

Bit Stool, 2042 kr, Normann Copenhagen

återvunnen plaststol grå
© &Tradition

Komfort och hållbarhet i centrum

Pryd det tomma hörnet i vardagsrummet med denna eleganta stol designad av Hee Welling för &Tradition. Stolen finns i en rad härliga färger och är perfekt som en diskret länstol för en myshörna. Stolens skal är gjort av 100 % återanvänd plast, vilket ger den en hållbar twist som gör den svår att konkurrera med. Ett måste i det klassiskt skandinaviska hemmet!

Rely Chair, 4113 kr, &Tradition

Läs också:

hållbar neutral soffa
© SOFACOMPANY

(Nästan) 100 % hållbar soffa

Wilson är den första soffan från Sofacompany som är hållbar inifrån och ut. Soffan har varit under utveckling i mer än ett och ett halvt år med omfattande tester av bland annat stoppning och textilier, innan man kom fram till den slutliga designen och hittade de olika materialleverantörerna. Allt från textil, stoppning, trä, lack, montering och förpackning är hållbart uttänkt, och det till ett pris som de flesta mäktar med.

Wilson lanseras under loppet av 2022. Håll dig uppdaterad här.

hållbart soffbord i trä
© Takt

Ett mobilt soffbord

Det danska möbelföretaget Takt prioriterar hållbarhet i alla led av produktionen och det är en viktig faktor för både kvalitet och design. Därför har de skapat sitt ”Sling Coffee Table” i massiv ek. Bordet är FSC®-certifierat, vilket innebär att skogen som träet kommer från uppfyller de miljövänliga kraven.

Takts princip är att produkterna ska kunna transporteras i platta paket, så att man kan transportera 5–7 gånger så många varor i samma frakt och därmed släppa ut mindre koldioxid.

Sling Coffee Table, 5200 kr, Takt

hållbar matta i vitt
© Eco Birdy

Öka mysfaktorn – med gott samvete

Låt den här lätta, mjuka filten höja mysfaktorn ditt vardagsrum. Filten har en speciell egenskap som gör att den håller dig varm under kalla vinterdagar och svalkar dig under varma sommardagar – och den är tillverkad av återvunnen bomull. Det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur?

Filtens fina mönster påminner om havets vackra koraller och det subtila färgspelet ger filten en unik twist.

Coral blanket, 2083 kr, Eco Birdy

Läs också:

färgglad hållbar bambumatta
© Rug Solid

Bambumatta

Bambu kan vara ett bra alternativ till siden eftersom bambuplantan kräver lite vatten, inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel och är 100 % biologiskt nedbrytbar.

Även om mattan från Rug Solid är tillverkad av bambu, är den lika mjuk som silke och har en fantastisk velourlook. Mattan finns i olika storlekar och nyanser.

Illusion, Jade, 6999 kr, Rug Solid

rosa hållbar fåtölj
© Make

Fåtölj med pall

Den här hållbara ”Primetime”-fåtöljen är designad av den internationellt kända arkitekten Tom Stepp. Materialet är anilinläder, som är Svanenmärkt. Den är miljövänlig, fri från krom och endast vattenbaserad färg har använts.

Primetime, 41.375 kr, Make