De 5 bästa tipsen för att styla din bokhylla

Vi guidar dig till den perfekt stylade bokhyllan, som utstrålar både personlighet och stil.

Hemligheten bakom en framgångsrik styling av bokhyllan

Bokhyllan är inte bara en praktisk förvaring, utan snarare en stor, öppen duk som kan användas för att framhäva din personliga stil.

Vi har knäckt koden för att få en snygg bokhylla och här är våra fem bästa tips.

stilren bokhylla i trä
© Claus Troelsgaard

Tips 1 – Sortera och säg farväl

Det första och viktigaste tipset är att begränsa innehållet i bokhyllan. En överfull bokhylla kan påverka hela rummets intryck genom att skapa kaos och oordning.

Därför är det viktigt att du väljer ut saker som du helst vill ha framme och hittar en annan plats för allt annat.

Tänk så här: Ju fler saker du har på hyllan, desto mindre intryck gör varje enskild sak.

Här har man valt att prioritera böcker, men genom att lägga ner några av dem har man lyckats bryta de rena linjerna och skapa struktur.

vit minimalistisk bokhylla
© Kira Brandt

Tips 2 – Ordning och struktur

När du har valt ut det viktigaste, kan du börja fundera på vilket uttryck du vill att din bokhylla ska ha. Du kan till exempel fundera på om du vill ha en viss kombination av färger, material, former och storlekar.

På så sätt skapar du en tydlig röd tråd samt ordning och struktur i bokhyllans uttryck, vilket är viktigt i stylingen av alla slags bokhyllor.

I den här hyllan är de fina förvaringslådorna genomgående och skapar en fin röd tråd genom hela hyllan. Uttrycket bryts dock upp av olika föremål, vilket gör att bokhyllan inte blir alltför monoton och enformig.

Läs också:

vit minimalistisk bokhylla
© Christina Kayser Onsgaard

Tips 3 – Färger och asymmetri

Som nämnts ovan är det viktigt att tänka på själva bokhyllans struktur. Här spelar färgvalet och uppbyggnaden av hyllornas innehåll en särskilt viktig roll.

Välj några primära färger för att skapa den tidigare nämnda röda tråden och samtidigt ge liv åt inredningen. Du kan även skapa liv genom att ge bokhyllan ett asymmetriskt uttryck. Det bryter mot de rena linjerna och skapar en vacker dynamik i bokhyllan.

Om allting är för monotont och står för rakt och exakt, kan det lätt flyta ihop och bli för strikt.

På det här fotot är det tydligt att böckerna ger både färg och asymmetri till inredningen. Att lägga ner några av böckerna bryter mot den klassiska bokhyllan och skapar en fin variation, samtidigt som färgerna sticker ut i den svartvita omgivningen.

minimalistisk bokhylla i trä
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tips 4 – Balans är allt

Balans och visuell motvikt är otroligt viktigt för att skapa en vacker och komplett look i bokhyllan. Hyllorna får varken vara för fulla eller för tomma, så det handlar om att hitta balans.

Den här bokhyllan leker verkligen med principen om balans och använder en blandning av stora och små föremål för att skapa en balanserad look. De stora skulpturala föremålen kan gärna stå ensamma, medan flera av de mindre föremålen är grupperade för att skapa en känsla av balans.

Läs också:

svart minimalistisk bokhylla
© Birgitta Bjørnvad/Sisters Agency

Tips 5 – Pricken över i:et

Det sista steget är att ge bokhyllan en rejäl dos personlighet.

Det är viktigt att bokhyllan passar in i ditt hem och återspeglar dig och din stil. Fyll därför din bokhylla med föremål, konstverk och böcker som betyder något för dig och se till att du använder färger som du tycker om och som går igen på andra ställen i ditt hem.

Naturligtvis är det fortfarande viktigt att hålla de andra tipsen i åtanke, så att du får en perfekt stylad bokhylla.

Den här bokhyllan utstrålar personlighet med små fotografier, skulpturer, vaser, böcker, växter och små finurliga saker. Det är tydligt att varje sak har valts ut med omsorg, vilket ger hela rummet en unik och mycket personlig känsla.