Guide: Så inreder du ett smalt matrum

Här följer sex smarta råd för inredning av ett smalt matrum där det finns plats för både gäster och praktisk förvaring.

Smal siddeplads med bænke
© Frederikke Heiberg

Placera matplatsen mot väggen

Istället för att placera matbordet mitt i rummet kan du placera det tätt intill en vägg med stolar på den sida som vetter borta från väggen och med en lång bänk stående mot väggen.

Att inte behöva dra in och ut stolar sparar utrymme, samtidigt som bänken blir ett riktigt fint och dekorativt inslag i inredningen.

Behöver du extra förvaringsutrymme kan du satsa på en bänk med inbyggd förvaring. Där finns det plats för allt från dukar och bordstabletter till kokböcker och torrvaror.

Køkken alrum med vitrineskab
© Tia Borgsmidt

Utnyttja höjden

I ett litet rum är det en god idé välja ett smalt matbord och att utnyttja höjden till förvaring, helst utan att det tar upp någon golvyta.

Dessutom bör antalet stora möbler hållas till ett minimum eftersom de tar upp plats i rummet och får rummet att kännas mindre.

Beroende på hur mycket förvaringsutrymme man behöver kanske det räcker med några vägghyllor för att behålla ett lätt och luftigt intryck i rummet. Alternativt kan man inreda med ett smalt och högt vitrinskåp, där man förvarar servisen eller annat som hör matrummet till.

Spisestue med smal spiseplads
© Krista Keltanen / Living Inside

Extra rymd med funktionella matstolar

När du inreder matplatsen finns det goda skäl att lägga lite extra krut på stolarna. Med rätt modell finns det nämligen en hel del plats att spara.

I ett smalt matrum kan det vara smart att välja matstolar som kan skjutas in under bordet när de inte används. Då är stolar utan armstöd ett riktigt bra alternativ, eftersom armstöden oftast är i vägen om man vill kunna skjuta in stolarna helt under bordet.

På så sätt slipper stolarna konkurrera med det redan begränsade utrymmet.

Spisestue med dekorativ billedvæg
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Få bort prylar från golvet

Även om fina krukväxter, en dekorativ golvlampa eller ett smart litet barbord är drömmen i matrummet, är det sällan en särskilt god idé i mindre matrum.

För att inte utrymmet ska kännas mindre än det egentligen är, är det viktigt att frigör golvyta och istället utnyttja väggarna och taket till att skapa en hemtrevlig känsla.
Du kan till exempel tillföra massor av liv och karaktär med gröna växter i hängkrukor som pendlas ned från taket.

Ett annat tips är att skapa en snygg bildvägg på en av de tomma väggarna i rummet och därigenom få in mer liv och färg.

Spiseplads afgrænset af et diskret gulvtæppe
© Kristian Septimius Krogh

Avskärma matplatsen

Med hjälp av en avlång matta under matbordet kan du tydligt markera matplatsen och på så sätt undvika att det känns som om den flyter ihop med resten av rummet.

Genom att tydligt avgränsa matplatsen kan man skapa en illusion av att utrymmet som omger matplatsen är större än vad det egentligen är.

Samtidigt kan en matta bidra till att skapa mysig stämning och förbättra akustiken.

Spisestue med lette og enkle møbler
© Nicoline Olsen

Skapa ett lätt och luftigt uttryck

Med ljusa möbler kan du skapa en känsla av ett lättare och luftigare rum, vilket är guld värt i inte minst mindre och smalare matrum. Satsa därför på möbler i ljust trä eller möbler målade i vitt eller ljusa pasteller.

Om du inte vill ha möbler i ljusa toner kan du istället satsa på lätta och enkla möbler i mörka färger som inte är alltför skrymmande.