Så skapar du större plats i vardagsrummet

Även om familjen får mer utrymme i den nya lägenheten behövs ändå ett vardagsrum som rymmer det mesta. Inredningsexperten Lone Barslund bjuder på sitt bästa inredningsförslag.

Kära familj,

Grattis till den nya lägenheten! Det kommer att bli härligt med mer plats och eget rum för den minsta.

Tack vare att vardagsrummet nästan är 30 m2 och har fint ljusinsläpp från det stora fönstret som fortsätter runt hörnet, är utgångsläget riktigt bra.

Jag förstår mycket väl att ni vill ha kontakt med den/de som uppehåller sig i köket. Dessutom blir det fint att kunna blicka ut över vardagsrummet.

Det känns mest naturligt att placera matplatsen närmast köket. Jag har markerat hörnen på ert plankbord på ritningen tillsammans med mitt förslag om ett runt bord med iläggsskivor, så att ni kan se hur mycket golvyta det skulle spara om ni valde ett mindre bord utan hårda hörn att springa emot.

Diametern för det runda bordet är 110 cm och skulle enkelt rymma 6 stolar utan iläggsskivor. Med en enda iläggsskiva skulle bordet bli 160 – 170 cm långt, vilket innebär att det finns fortfarande skulle vara gott om plats.

Sedan har ni ju den relativt stora hörnsoffan. I förhållande till matbordet erbjuder en diagonal placering mest golvyta och med soffan i hörnet får ni plats med den stora plattskärmen på väggen längst bort från barnkammaren – en stor fördel på kvällen.

En lång och låg hylla under skärmen ger plats för böcker och annat, dessutom finns det plats för en eller två fåtöljer utan att vardagsrummet blir överfullt.

Ni kan skapa den önskade lilla arbetsplatsen med ett mindre konsolbord genom att flytta på en av matstolarna när ni ska arbeta. Konsolen kommer inte att vara i vägen när matbordet har iläggsskivor, men alternativet är förstås att flytta den lite närmare soffan.

Placera soffan 10-15 cm från fönsterkarmarna så att det eventuellt finns plats för gardiner.

Bästa hälsningar, Lone

Stuen-til-det-hele
© Lone Barslund