Hej Lone,

Vi är en familj på tre personer som flyttar från en tvåa till en större lägenhet med två sovrum och ett stort vardagsrum som ska kunna rymma allt: matplats, soffavdelning med stor plattskärm och en mindre arbetsplats om det överhuvudtaget låter sig göras.

Vi har med oss en stor hörnsoffa, fåtölj och ett stort plankbord på 240 x 110 cm som vi nog inte kan få plats med.

Skulle du vilja ge förslag på en bra inredning? Helst ska det även finnas gott om plats för lek och vi värdesätter luftighet och svängrum.

Vi planerar att ta bort en del av väggen mot köket för att skapa bättre kontakt över bröstningsmuren som blir kvar. Vi tänker göra den 120 cm hög så att den döljer lite av köksstöket.

Vänliga hälsningar, familjen Lykke

Kära familj,

Grattis till den nya lägenheten! Det kommer att bli härligt med mer plats och eget rum för den minsta.

Tack vare att vardagsrummet nästan är 30 m2 och har fint ljusinsläpp från det stora fönstret som fortsätter runt hörnet, är utgångsläget riktigt bra.

Jag förstår mycket väl att ni vill ha kontakt med den/de som uppehåller sig i köket. Dessutom blir det fint att kunna blicka ut över vardagsrummet.

Det känns mest naturligt att placera matplatsen närmast köket. Jag har markerat hörnen på ert plankbord på ritningen tillsammans med mitt förslag om ett runt bord med iläggsskivor, så att ni kan se hur mycket golvyta det skulle spara om ni valde ett mindre bord utan hårda hörn att springa emot.

Diametern för det runda bordet är 110 cm och skulle enkelt rymma 6 stolar utan iläggsskivor. Med en enda iläggsskiva skulle bordet bli 160 – 170 cm långt, vilket innebär att det finns fortfarande skulle vara gott om plats.

Sedan har ni ju den relativt stora hörnsoffan. I förhållande till matbordet erbjuder en diagonal placering mest golvyta och med soffan i hörnet får ni plats med den stora plattskärmen på väggen längst bort från barnkammaren – en stor fördel på kvällen.

En lång och låg hylla under skärmen ger plats för böcker och annat, dessutom finns det plats för en eller två fåtöljer utan att vardagsrummet blir överfullt.

Ni kan skapa den önskade lilla arbetsplatsen med ett mindre konsolbord genom att flytta på en av matstolarna när ni ska arbeta. Konsolen kommer inte att vara i vägen när matbordet har iläggsskivor, men alternativet är förstås att flytta den lite närmare soffan.

Placera soffan 10-15 cm från fönsterkarmarna så att det eventuellt finns plats för gardiner.

Bästa hälsningar, Lone

Stuen-til-det-hele
© Lone Barslund