Hej Lone,

Min man och jag har köpt ett nytt hus. Det har ett stort vardagsrum, även flera sällskapsytor, men en sak vi inte tänkt på är att det finns otroligt många dörrar, öppningar och fönster som gör det ganska svårt att inreda.

Vi lyckas inte hitta en plats för TV:n eftersom väggutrymmet är väldigt begränsat, och även om vi vill göra plats för en TV vill vi inte inreda vardagsrummet efter den.
Jag tänker att du kanske ser en lösning som vi själva inte gör, så därför skickar jag med en planritning och lite anteckningar samt två bilder över vardagsrummet från husvisningen.

Vi vill gärna ha en stor soffa som man kan "hänga" i, eftersom vi även har en sällskapsyta med en öppen spis där vi tänker oss en soffa som man snarare sitter i.
Alla idéer är verkligen välkomna, så tusen tack på förhand för hjälpen. Hojta bara till om du saknar någon information.

Bästa hälsningar, Ann

Hej Ann,

Jag förstår mycket väl problemet med de många öppningarna, och bilderna från försäljningen vittnar tydligt om att inte heller de tidigare ägarna hittade en optimal placering av TV:n.

De hade sittplatserna vända in mot vardagsrummet (och ryggen mot det stora fönstret) och TV:n stående snett framför fönstren.

Jag föreslår istället att ni placerar er soffa/soffor som visat med ryggen mot matrummet, så att ni dels kan dela upp den nästan 15 meter långa bottenvåningen med hjälp av möbleringen och dels får en snygg övergång till sällskapsytan (och den öppna spisen) och mot trädgården. Då får platt-TV:n även en naturlig plats på väggen in mot biblioteket.

Jag skulle även föreslå att ni bygger igen lite mot biblioteket för att få en bredare väggyta till TV:n.

Den inritade öppningen är nämligen ganska bred – en meter – vilket är lite mer än en vanlig dörröppning. Alternativet är att bygga igen dörröppningen helt och skapa en ny ingång till biblioteket från hallen, men jag tror egentligen inte att det ska behövas. Dessutom är det ju ganska trevligt att dagsljuset når genom hela huset.
Bakom soffan kan ni ställa ett sidobord/konsolbord till en läslampa, växter och stora, liggande böcker.

På andra sidan soffan finns det gott om plats för ett par härliga fåtöljer, några hyllor, småbord och bra läslampor.

Bind ihop allt med en generös, stor golvmatta så att soffavdelningen får en tydlig plats på golvet och i det stora rummet.

Bästa hälsningar, Lone

© Lone Barslund