Arkitektens hem är fyllt av unikt hemgjort julpynt i papper

Vi är framförallt imponerade av en förtrollande adventsljusstake som verkligen inte ser hemgjord ut.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Pappersklipp utgör julpyntet hos Amanda Betz. Det enkla materialet skapar en lätt, men också äventyrlig stämning i julhemmet, eftersom det lurar sinnena med de verklighetstrogna formerna. Här hänger klippet som en överdådig dekoration över matbordet i lägenheten i Köpenhamn som hon delar med sin man, kompositören och musikproducenten Fridolin Nordsø.

Julen klippt i papper

Julpyntet hos arkitekten Amanda Betz har klippts ut i papper med verklighetstrogna motiv som bärgrenar, gran och stjärnfall, men också med mer äventyrliga och finurliga motiv.

Själva julafton firas hos olika familjemedlemmar ur Amandas och hennes man Fridolins stora, förgrenade familj.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Amanda Betz viker papper i ett spänningsfält mellan arkitektur, design och konst och hennes atypiska verk klassificeras som konsthantverk.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Julen i hemmet präglas av Amandas handgjorda och avancerade pappersklipp. För att skapa en äkta julstämning har hon arbetat med klassiska teman som stjärnan, blomman och den gröna granen. På samma sätt har hon valt traditionella nyanser i rött som man förknippar med julen, men kombinerat färgen med rosa och vitt för att skänka liv åt den. Till julgranen har hon vikt en stjärna som hon också säljer under namnet Stjernesol. De ljusa trästolarna kommer från Takt och matbordet kommer från Københavns Møbelsnedkeri. Amanda har själv designat bordsskivan med olika träslag.

Hemmet fylls med vackert papperspynt var jul

Konstnärligt utförda pappersklipp, som med 3D-effekt efterliknar verklighe- tens material, fungerar som juldekoration i arkitekten Amanda Betz lägenhet i Köpenhamn.

Hon är gift med kompositören och musikproducenten Fridolin Nordsø, som hon har två söner tillsammans med. Det är dock hon själv som står för julens kreativa utsmyckning i hemmet.

Genom livet har Amanda nämligen pappersvikt sin väg fram till att designa för Le Klint, vinna priser och ställa ut på kuraterade utställningar och museer med sitt otroliga formspråk, och därför är det med den största naturlighet som Amanda varje år fyller hemmet med vackra pappersklipp efter gammal sed.

Det är nu inte hon själv som står värdinna på själva julafton, för den firas omväxlande hos hennes mans familj och hennes egen familj, där det också finns flera bonusfamiljemedlemmar.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Med sin dukning har Amanda strävat efter att skapa en poetisk stämning med fina små detaljer som man kan gå på upptäckts- färd i. Hennes utgångspunkt för att duka ett bord är att man ska anstränga sig lite så att folk känner sig välkomna. Med de olikfärgade ljusen från ester & erik har Amanda skapat en fin färgskala där nyanserna matchar bordsskivan, som har fått sina färger av olika träslag. Stjärnglasen från Holmegaard har Amanda fått av en väninna och besticken kommer från Iittala.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Hos Amanda har de levande blommorna ersatts av vikta, origamiliknande kuvertbuketter. Deras många lager ger intrycket av och vittnar om att bordsdekorationer kan finnas i många former, så länge man har fantasi.

De vikta servetterna är höjdpunkten

För att hinna fira med hela den stora familjen och med alla förgreningar, firar hon och Fridolin både lilla julafton och julafton. Själva julafton hålls normalt ganska traditionell, men med vissa avvikelser när det gäller menyn då det finns flera vegetarianer i familjen.

– På julafton lagar vi tre sorters julmat. Det är den traditionella danska menyn som består av anka med äpplen och katrinplommon, karamelliserad potatis, brunsås, hemlagad rödkål och en sallad med dadlar och apelsin. Vegetarianerna i min mans familj får däremot en indisk curryrätt, men de äter ris à la Malta med mandelgåva med oss ankälskare. Därutöver finns det några i familjen som bara vill ha risgrynsgröt, så det ska också finnas med på julbordet. Sedan har vi en fast ritual med att farfar ska ha sin bridgeblandning och farmor sin Fanta. Alla uppgifter är uppdelade och varje år försöker vi att äta middag i tid. Det lyckas ibland, berättar Amanda, som alltid står för dukningen och i synnerhet ser fram emot när servetterna ska vikas.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Julgranen är pyntad med raffinerade, vita pappersstrutar, som Amanda har klippt, och röda glaskulor från Iittala. Genom att hålla färgerna till ett minimum framhävs de få föremålen på granen i stället för att försvinna i en stor färgorgie.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

På soffbordet från Menu har Amanda skapat ett uppseende- väckande arrangemang genom att blanda färska blommor med vilda pappersklipp. Vasen kommer från Helle Mardahl och tomteljusstaken kommer från Klip Klap. Över arrangemanget hänger en mobil som naturligtvis också består av pappersklippta föremål som liknar luftiga granar.

"Pappersklipp hjälper till att skapa stämning"

Eftersom Amandas julaftnar har fördelats mellan en stor familj, är det traditionerna som hon har före julafton som ligger henne närmast. Varje år gör hon julgodis med sina vänner och julklappar med sina barn, så att de lär sig glädjen i att anstränga sig och ge något till andra.

Hos tycker särskilt om att omsorgsfullt slå in julklapparna med hemgjorda band och kort – för henne är det en stor glädje. Högst håller hon dock den goda stämningen på julafton.

– Pappersklipp hjälper till att skapa stämning, men ingen julafton blir perfekt om inte alla trivs med att vara just där de är. Jag hade tidigare den uppfattningen att en julafton skulle vara precis som de jag växte upp med. Men det fina med att bli vuxen är att man upptäcker att livet är föränderligt och att en julafton inte definieras på samma sätt överallt, och att det är tiden som visar vem som blir ens familj. I blandade sammanhang är det viktigt att man anstränger sig och inkluderar alla, vilket också innebär att man visar att man har tänkt på varandra. Julen handlar i sin essens om den konstellation av människor som man befinner sig tillsammans med. Själv kan jag bidra med pappersklipp, men tycker att det är trevligare när min svärmor klär julgranen hos sig själv med sina familjeminnen, som därmed också blir en del av mina barns minnen, berättar Amanda.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Amanda viker och klipper alla sina verk av kvalitetspapper. Med den tjocka strukturen och elfenbensfärgerna skapar det ett exklusivt uttryck. Då familjens julaftnar firas på olika orter olika år har de inte helt fasta traditioner för dagen. Därför har Amanda skapat sina egna traditioner, som hon ägnar sig åt under dagarna före jul då hon slår in julklapparna.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Den stilrena adventskransen
från Ferm Living har Amanda skänkt finurligt liv åt med klippta stjärnfall och ornament. Färgmässigt växlar pappret mellan flera pasteller, vilket också är fallet med ljusen som är i en rosa nyans. Det skapar ett dämpat uttryck som inte tar plats även om det händer mycket på kransen.