© Gettyimages.dk

De snyggaste servetterna till jul- och nyårsfesten

Två av årets största fester står för dörren. Då är ett snyggt dukat bord en viktig del i förberedelserna. Här får du 18 idéer till festliga servetter som lyfter din bordsdukning.

Imponera på dina gäster

Om ditt jul- eller nyårsbord saknar det där lilla extra för att bli perfekt, så fundera på om du skulle kunna vika din egna servetter eller pynta dem i bordsdukningens tema. Dina gäster kommer garanterat att beundra ditt öga för detaljer om du låter dig inspireras av dessa fina servetter som verkligen lyfter bordsdukningen.

Enkla servetter till julbordet

Du behöver inte en massa smarta saker för att skapa en trevlig och snygg bordsdukning till julmiddagen. Det är den här bilden ett perfekt exempel på. Allt du behöver är snygga, rena och vita servetter, lite snöre eller presentband att binda med och en grankvist eller timjankvist för att sätta den sista touchen på en julig look.

Bjällerklang

En detalj som garanterat blir en hit på julbordet är att fästa en bjällra på servetten. Bind ett klassiskt rött snöre om servetten och fäst bjällran i det. Du kan också variera färgerna och på så sätt matcha bordsdukningens tema. Det ser också juligt och snyggt ut med ett grönt snöre.

Högt upp i granens topp ...

Den skandinaviska inredningen är ofta enkel och ren. Denna typ av vikt servett passar bra i den stilen. En minimalistisk olivgrön julgran med en enkel stjärna i toppen. Det är snyggt till både en enkel bordsdukning och till en stil med gröna nyanser, där servetterna är en del av den röda tråden.

Grönt och guld

... Är en vacker färgkombination. Servetten är enkel, men misteln i det fina velourbandet gör arrangemanget elegant och juligt.

En effektfull knut

För ett enkelt och vintrigt utseende kan du välja denna servettstil. En snygg knut med din favoritblomma i.

Läs också:

Ett julbord med pärlor

Är du kreativt lagd? Utmana dig själv med hemgjorda julpynt av pärlor. Du kan imponera på dina gäster genom att bland annat göra en servettring.

Enkelt och elegant

För att göra snyggt servettpynt till julbordet behöver du inte nödvändigtvis kunna invecklade tekniker. Denna servett har bara vikts till en kvadrat med en silverfärgad grankotte ovanpå. Du kan även lägga till fina placeringskort med gästernas namn på – precis som på bilden.

Pynt med en doft av jul

Servetterna är vikta till en fin julgran. Här har man valt en tvåfärgad servett i grönt och vitt för att göra pyntet lite levande, men det kan också hållas mer stilrent med bara en färg på servetten. Låt bordspyntet sprida en härlig doft av jul och lägg en kanelstång under varje servett, så att de liknar stammen på granen.

Låt fantasin flöda

En enkelt vikt (eller rullad) servett – här kan alla vara med. Runt om kan du binda ett fint band, garn eller rustikt snöre och pynta med små grankvistar, julhjärtan eller kanelstänger, som på den här bilden. Endast fantasin sätter gränser.

En liten krans

Om du har full koll på hur man gör en adventskrans, men inte helt har bemästrat servettvikning än – då är den här idén perfekt till dig.

Snyggt till både jul och nyår

Skapa en snygg övergång mellan de två festkvällarna genom att kombinera lite gran från julgranen med servetter formade som nyårsraketer. Kanske gömmer sig en överraskning inuti?

Vikta servetter till nyårsbordet

Stjärnan kan användas både till jul och nyår – och här är den riktigt snygg på nyårsbordet. Se till att färgen matchar det övriga pyntet, så blir den vacker på alla dukade festbord. Servettpyntet är enkelt men mycket effektfullt.

Snabbt och snyggt

Pyntet på bordet behöver inte ta lång tid att göra för att bli snyggt. Här är en svart servett som är vikt på ett ganska enkelt sätt, och det är snarare de snygga guldbesticken som utgör pyntet. Silverfärgade bestick kan också användas här. Antingen tillsammans med ett snyggt färgstarkt band eller med små stjärnor.

Redo för fest

Som pynt till de vikta servetterna är band och tomtebloss en säker hit. Det är dekorativt, och så är man redo att tända dem vid midnatt.

De små viktiga detaljer

Välj en färg och låt den fungera som en röd tråd i bordsdukningen. Här står den grå servetten i superfin kontrast till de gyllene färgerna.

Servett-fluga

Här har glaset och tallriken matchande flugor som kombinerats med guldpynt. Om ditt nyårsbord har ett annat tema kan färgerna enkelt bytas ut.

007-elegans

Du kan vika dina servetter som en smoking. Resultatet behöver inte vara perfekt då det är själva flugan som sätter pricken över i:et.

En ballong till var och en

En enkel med festlig idé. Häng en ballong i ett snöre, bind snöret runt en tygservett – och vips så har du en uppfinningsrik och festlig servett.