De två största jultrenderna 2021

Läs om årets största jultrender här och få inspiration till årets julpynt och DIY-projekt.

Jultrender 2021

Julen närmar sig med stormsteg och det är dags att börja julpynta och dra igång små kreativa projekt.

Även i år är viljan att bjuda in naturen stor. Vi ser det bland annat i form av naturliga jordfärger, men även genom att man julpyntar hemma med hjälp av grenar, kottar och andra material från naturen.

Det finns även ett väldigt stort fokus på hållbarhet, vilket avspeglar sig både när vi gör vårt eget julpynt, men också i inslagningen av julklapparna.

Vill du läsa mer om årets två största jultrender? I så fall är det bara att fortsätta nedan.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bjud in naturen

Viljan att bjuda in naturen är en trend vi alla kan haka på. Ta med hela familjen på en skogsutflykt för att samla grenar, kvistar, kottar, blad och stenar av alla de slag, eller andra fina föremål som ni kan använda som julpynt där hemma.

Placera till exempel en stor grankvist i en vas och häng julpynt på den. Ringla en ljusslinga runt en trollhasselgren och häng upp i taket. Spreja kottar och grenar med vackert silver- eller guldglitter och häng upp i julgranen eller på andra ställen i hemmet.

Även på julbordet kan naturen skapa en alldeles speciell atmosfär. Ge till exempel julbordet en naturligt trivsam känsla genom att skapa en stor juldekoration mitt på bordet med stearinljus. Har du redan sprejmålat blad och kottar, kan du använda dem till att pryda exempelvis servettringar eller placeringskort.

Läs också:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fokus på hållbarhet

Vårt ökade fokus på hållbarhet präglar även julens trender.

Ett tips kan till exempel vara att tänka annorlunda när det gäller paketinslagningen av julklapparna. Istället för att köpa dyrt presentpapper, som ändå bara slits sönder vid uppackningen, kan du leta reda på gamla tidningar eller fina tygbitar istället. Eller varför inte kika förbi second hand-butiken och köpa presentpappret där istället. Du kan använda fina tygbitar eller tidningar för att slå in klapparna och även dekorera dem med vackra kvistar eller blad från naturen.

Har du gamla tidningar, reklamblad eller annat papper liggande i en hög i väntan på att slängas? Då kan du istället använda det till att vika vackert julpynt som du hänger i julgranen eller från andra grenar, som julhjärtan, julstjärnor och strutar av olika slags papper. Spreja dem med glitter för att skapa unika och vackra julpynt som kan användas år efter år.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Läs också: