Fira jul med paret bakom Designers Remix

Hos Charlotte Eskildsen och hennes familj består julen av mysiga traditioner som sätter fokus på gemenskapen. Traditioner som bland annat innebär nattmat klockan 2.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Svart minimalism är grundtonen i designern Charlotte Eskildsens jul i hemmet i Charlottenlund i Danmark. Här bor också hennes man och partner, Niels, och deras två döttrar. Matbordet är designat av Piero Lissoni och köpt hos Gubi, och Y-stolarna är designade av Hans J. Wegner och kommer från Carl Hansen & Søn. Över bordet hänger Tom Dixons Beat-pendel.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Designern Charlotte Eskildsen i sitt hem.

Remixad julstämning

Hos designern Charlotte Eskildsen har julpyntet en utraditionell grund i en svart minimalism, men med traditionella inslag som julgran, en fast julservis och en klassisk julmeny.

Julen är en sann familjefest där alla är tillsammans i tre hela dagar fulla av julmys, men också massor av fest.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Då svart är grundtonen hos Charlotte är adventskransen naturligtvis svart med svarta ljus. Därmed är kransen trogen stilen i bostaden, även om den bryter mot julens traditionella färger. Kransen kommer från Blooming Copenhagen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Charlotte Eskildsen tycker om traditioner. Därför använder de hennes föräldrars bröllopsservis i vågigt porslin med guldkant varje jul tillsammans med de gyllene besticken av mässing från Niels familj. Champagneskålen och vattenglaset kommer från Louise Roe.

Julpyntet är en väl avvägd balans mellan det klassiska och pynt i Charlottes stil

Rent visuellt är det tydligt att det oortodoxa och moderna står i centrum när designern Charlotte Eskildsen firar jul. Tillsammans med sin man Niels står hon bakom modemärket Designers Remix, där de är kreativ respektive verkställande direktör.

Såväl i Charlottes design som i hennes inredningsstil är det ett stramt uttryck som får företräde. Inga avsteg härifrån syns heller i julutsmyckningen. Det renodlade geometriska, svarta och grafiska uttrycket som hon är ute efter står ibland i strid med den gängse uppfattningen av julpynt, som i regel är mer varmt och färgglatt. Den rätta julstämningen är därför, för Charlotte, en balansgång mellan det riktigt klassiska julpyntet och pynt som är i hennes egen stil.

Utgångspunkten är givetvis svart, en färg som får ta en hel del plats i hennes hem, och gran, som hon menar hör julen till. Hon är inte ensam skapare av dekorationerna, utan har fått hjälp av Anne-Mette Trolle från blomsterbutiken Blooming Copenhagen att ta fram en julstil till bostaden i Charlottenlund i Nordsjälland, som paret också delar med sina två döttrar.

– Jag tycker att gran är fantastiskt att inreda med, för det doftar och är ett ”oldschool” julpynt, samtidigt som det är minimalistiskt. Just det enkla är något jag värdesätter särskilt mycket och därför har jag heller inte använt en duk när jag dukade vårt fyra meter långa träbord, som är ritat av Piero Lissoni. Eftersom jag är lite nostalgisk äter vi alltid på mina föräldrars bröllopsservis, som jag växte upp med. Den har en bred guldkant som är lite för mycket, men jag har starka minnen av den och den bryter av helt rätt, berättar Charlotte.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

En centerpiece mitt på bordet från Blooming Copenhagen har skapats av skulpturala tujagrenar och ormbunkar samt grenar som alla har en särskild grafisk utformning.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Ett iögonfallande verk av Troels Carlsen med en fågel som ska vingklippas står i kontrast till familjens mysiga jul som är fylld med liv. Här håller ingen tillbaka under julfirandet. Den markanta Arco-lampan från Flos har en sällsynt modernitet, även om den är designad av Pier Giacomo och Achille Castiglioni 1962. I den enkla grå Hamilton-soffan från Minotti kan man slappna av efter dansen kring julgranen och äta julgodiset som står på det låga soffbordet från Cappellini. De silverfärgade glaskulorna är vintage och kommer från Charlottes gammelmormor.

Gemenskap och traditioner är det viktigaste

Julafton firas med både Charlottes och Niels föräldrar och syskon. Charlottes lillasyster och Niels står för står för matlagningen, medan Charlotte och döttrarna står för dukningen och skriver placeringskort.

Även om paret lever av att vara kreativa, så håller de igen på kreativiteten när det kommer till julmenyn. Varje år är den likadan, nämligen anka, ris à la Malta och champagne. Eftersom traditionerna ligger dem varmt om hjärtat vill de ogärna ändra för mycket på dem.

Det viktigaste för familjen är att ägna tid med varandra, få lite julfrid och att ha trevligt tillsammans. Så när julen står för dörren inkvarterar hela familjen sig på Skovshoved Hotel i tre dagar och sedan går alla in för att skapa julen tillsammans.

– När vi firar jul är vi verkligen tillsammans och hänger oss fullständigt åt högtiden. Vi firar lilla julafton på Nimb på Tivoli i Köpenhamn. Julaftons dag och kväll firar vi tillsammans hos oss. Om man skulle beskriva vår jul skulle det vara med mängder av mat, musik, klassiska danska ”æbleskiver”, vin, promenader, brädspel, sovmorgnar och roliga historier. Och så finns det några av oss går som gärna går till kyrkan. Vi har en viktig tradition, nattamat, vilket är ett genialiskt koncept. När allt är avklarat – allt stök och alla julklappar – så hamnar vi i köket igen runt tvåsnåret och då äter vi nattamat, lyssnar på 80-talsmusik och skrattar tillsammans. Det blir väldigt mysigt, och konstigt nog är alla hungriga igen. Barnen är lyckligtvis stora nog att vara med i pyjamas. När de var små var det alltid något som skulle byggas eller lekas med, men nu är det mest morfar som får Lego, berättar Charlotte.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Den enkla marmorbrickan med mönster är från Maison Margiela, och den lever fint upp till Charlottes önskan om att använda stilrent julpynt. Därför har dekorationerna på den också hållits vitt i vitt med en rysk docka, en samling småvaser från olika resor till Hongkong och Shanghai, en vas med träform från Designer Zoo samt julkulor med blå prickar.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Origamivikta rosetter ger ett markant uttryck åt adventskransen från Blooming Copenhagen som är full av ljusa, bruna bär. Både i färgskala och uttryck är kransen enkel och samtidigt distinkt designad så att den passar in i resten av hemmets inredning.