© Peter Kragballe

Guide: Hemgjort julpynt av gran och kottar

Gå på jakt i naturen efter årets julpynt.

Idéer med gran och kottar: Naturens jul

Det är något alldeles speciellt att bege sig ut i naturen på jakt efter årets julpynt. Gör utflykten till en härlig familjedag och ta med något gott att äta och varmt att dricka.

Barn älskar att leta kottar, och när ni kommer hem kan de hjälpa till att tillverka enkla och dekorativa julpynt som kan pryda julbordet eller hemmets olika rum.

© Peter Kragballe

Naturlig adventskrans

Adventskransen hör till julens viktigaste symboler – här har vi bundit en krans av växter vi har hittat i skogen och i trädgården. Vi har bundit gran, järnek och röda höstlöv runt en halmkrans.

På väggen hänger en mobil med stora kottar som vi har hittat i skogen. Den har vi enkelt skapat med en kvist från skogen och jutesnöre, som vi har bundit fast kottarna med. Ljus från Kunstindustrien. Bord och dagbädd från Noorstad och bokhylla i rostfritt stål från Frama.

© Peter Kragballe
© Peter Kragballe

Julefest med naturen som gäst

Vi har dukat upp inför en av julens många festmåltider. Enkelhet är ofta det svåraste att bemästra, och här har vi inspirerats av en fusion mellan nordisk och japansk minimalism. Träet och naturen är den förenande länken.

Bordstablett från Hay. Vit tallrik från Skagerak. Svart liten tallrik från Louise Roe. Servett från Aiayu. Glas från Stilleben. Svart serveringsfat från Noorstad. Bestick från Fiskars. Litet glas med värmeljus från Hay. Bänk, bord och pall från Noorstad. Wegners Y-stol från Carl Hansen & Søn.

Läs också:

© Peter Kragballe
© Peter Kragballe

Pressa blommor

Börja med att pressa vackra blommor – pressa dem i gamla böcker, tidningar eller gärna i gasväv som kan absorbera vätskan. Vi använder gamla böcker och lägger gasväv på ömse sidor om växten. Torktiden är ca 14 dagar. Klipp ut en bit kartong och limma fast den pressade blomman. Enkelt och fint!

Här har vi använt den till en liten julklapp – en bricka med snömotiv från Hay – och som presentetiketter till paket inslagna i mörkgrönt presentpapper.

© Peter Kragballe

Skapa ett julstilleben

Välj dina favoritföremål och sätt ihop dem till ett stilleben. Buketter i olika typer av granar och torkade blommor från trädgården skapar stämning – blanda inte, utan låt de olika växterna stå var för sig i vaserna.

Rostfri stålvas från Georg Jensen. Vit vas med organiska former från Kähler. Vit keramikvas från Studio Arhøj. Träfat från Noorstad. Den långa kotten är en torkad gren från en brödgran. Stol från Carl Hansen & Søn. Kottar är dekorativa i sig – här har vi lagt fyra perfekta exemplar i sällskap med ett elegant träfat. Träfat från Noorstad.

© Peter Kragballe
© Peter Kragballe
© Peter Kragballe

Krans av kottar

Grankottar är vackra i sig, men med lite lim kan man skapa oändligt många former och vackra dekorationer.

Klipp först en cirkel i papp. Här har vi målat pappen i en vacker grön färg, avsikten är att man ska kunna skönja färgen bakom kottarna. Limma därefter fast kottarna så att de bildar ett fint mönster. På den lilla kransen har toppen av kotten klippts av så att kotten liknar en blomma. För att framhäva effekten har kottens nedre fjäll målats gröna.

© Peter Kragballe

Kottar som stjärnor

Julgran klädd i skogens egna julkulor. Fem små grankottar har limmats ihop till en liten stjärna och hängts upp med jutesnöre. Använd en limpistol – det är enklast. Cementkrukan är från Studio x Viaduct.

© Peter Kragballe

Gran som stjärnor

Forma små grangrenar till dekorativa stjärnor. Klipp av de yttersta skotten med tre ”fingrar” från en gran. Ädelgran eller kungsgran passar bäst för detta. Bind samman fem skott med ståltråd i mitten så att de bildar en stjärna.

Häng dem i fönstret, över bordet eller, som här, på en dörr.