Se floristens vackra och konstnärliga julbord

Särskilt avskurna blommor och grenar får plats i den nordiska och minimalistiska lägenheten.

Floristens julbord

Konstnärliga blomsterdekorationer kännetecknar julbordsdekorationerna hos floristen Lars Jon. Särskilt utvalda snittblommor och kvistar får ta plats i den nordiskt och minimalistiskt inredda lägenheten.

© Andreas Mikkel Hansen

Skulpturalt hänger en imponerande juldekoration över bordet. Båda har designats av Lars Jon själv. Bordsramen är tillverkad av Kvindesmedien. De vita stolarna kommer från Hay och är en kombination av J77, designad av Folke Pålsson, och J104, designad av Jørgen Bækmark för FDB.

© Andreas Mikkel Hansen

Floristen Lars Jon har fullt upp under julen – mer än annars, eftersom det är stor efterfrågan på hans konstnärliga blomsterkreationer i hans Flower Studio.

In The Land Of Snow

I en herrskapsvåning från 1794 mitt i det surrande Köpenhamn bor floristen Lars Jon med sin man Andreas.

Efter mer än 20 år i blomsterbranschen i kreativa chefsroller äger han i dag sin egen Flower Studio i Köpenhamn där han skapar blomsterbuketter, dekorationer och kransar och håller kurser och föredrag.

Som florist har Lars Jon rest över hela världen i sitt yrke. Han har undervisat och hållit otaliga föredrag och visningar om blommor, skapat inspiration för bostäder och blomsteridéer på tv samt skrivit flera böcker. Lars Jon har alltid älskat blommor och i årets jultema, In the Land of Snow, finns en rik blandning av snittblommor och grenar med och utan löv bland juldekorationerna.

– Jultemat i min Flower Studio förnyar jag varje år och jag börjar nästan alltid att tänka på det nya temat ett helt år i förväg. Då kan jag i lugn och ro gå och bygga upp det så att det blir precis så som jag vill ha det. Mitt tema för det här året kom ur att jag gärna ville skapa något enkelt, men ändå bevara det nordiska elementet som jag känner skapar ett lugn. Därför har jag kombinerat det naturliga som hör julen till, som gran- och tallkvistar, med snittblommor som jag bara älskar allt med, förklarar Lars Jon.

© Andreas Mikkel Hansen

Servietterna gör han alltid själv av lakan från
Ikea. Dekorationen är gjord av en silverfärgad piprensare som formats till en stjärna samt en liten tallkvist.

Klassisk jul

Paret firar alltid jul tillsammans med sina närmaste vänner.

– Vi är vanligtvis fyra personer, och vi är antingen hos oss eller hos våra vänner. Vi firar en klassisk jul med julklappar och ris à la Malta, berättar Lars Jon.

Rollfördelningen i hemmet är mycket tydlig på julaftonen. Lars Jon får självklart alltid uppgiften att vackert duka bordet med färska blommor, som han älskar, och de andra tar hand om maten.

© Andreas Mikkel Hansen

En vacker krans på dörren välkomnar in till den ståtliga lägenheten, där även en charmig och sned julgran står bar utan kruka på ett fat. En Lyngby-vas i glas används som lykta.

© Andreas Mikkel Hansen

Färska amaryllis ar blandade med färska tallgrenar. Isbjörnen av porslin är en gåva, med tanken att den skulle vaka över Lars Jon. Den följer med honom överallt – i sommarstugan och i studion och i dag, då den är hemma.

Julfriden sänker sig

Som florist har Lars Jon också mycket att göra under julen, eftersom den är en av de intensivaste månaderna på året. Han älskar det, men njuter också av att kunna vara ledig ett par dagar och njuta av julfriden som sänker sig på julafton.

– Julen är min favorittid på hela året – även om det är den mest hektiska tiden på året. Jag ser alltid fram emot julafton och julmaten, som jag älskar, säger Lars Jon.

Lars Jon och Andreas går alltid i kyrkan på julafton. Och så ser de alltid på Kalle Ankas julafton, det är en fast tradition som banar väg för en god julafton.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Över bordet har Lars Jon skapat ett naturligt och nordiskt moln av tallgrenar med och utan löv. Bordet är dukat med skålar och glas från Ikea och bestick från H&M Home. Kristallglasen är från Harsted Antik.

Bästa julminnet

Hans finaste julminne går tillbaka till barndomen, då de stilla decembermorgnarna gjorde intryck på honom.

– När jag var liten tände vi alltid kalenderljuset på morgonen och lät det vara den enda ljuskällan medan vi åt frukost och lyssnade på Rasmus Radiomus på radion, berättar Lars Jon i den vackra lägenheten i ett hus där många stora personligheter från kreativa yrken har levt – inte minst H.C. Andersen då han försökte sig på en balettkarriär.