Se stylistens vackra julbord och svävande blomsterdekoration

Det bländande julbordet har både klara röda färger, vackert vintagejulpynt och rustikt stengods.

© Andreas Mikkel Hansen

Blomsterdekorationen i taket har hon gjort genom att rulla ihop ett hönsnät till en lagom stor boll som häftas samman med metalltråd. Stick därefter in blomstjälkarna av röda protea i hönsnätet och fyll ut hålen med torkad hortensia tills hela nätet är täckt av blommor. Häng därefter upp dekorationen i taket med hjälp av fiskelina. Allt material kommer från Panduro Hobby och de torkade blommorna är från Stalks & Roots.

Bländande blomsterkreationer

Fotografen och stylisten Signe Bay kallar sig för en visual storyteller. Hennes genomförda lediga stil väcker drömmar om det perfekta operfekta livet som hon iscensätter på ett magiskt sätt genom sina stylade kreationer.

Hämta inspiration från hennes autentiska julbord här.

© Andreas Mikkel Hansen

På bordet ligger en linneduk från Åhléns. Runt bordet står röda Thonet-vintagestolar som har inspirerat julbordets design. För Signe Bay arbetar alltid både utifrån en grundfärg och en färg som poppar upp och markerar.

Det gamla tryckeriet i Charlottenlund

Signe Bay bor i Charlottenlund på norra Själland, i ett gammalt tryckeri från 1952 med stora fönsterpartier.

Själv kallar hon sig visual storyteller och hon arbetar som fotograf och stylist. Hon drivs av intuition och fantasi och har en stil med en viss nordisk flair som har trollbundit flera internationella tidskrifter.

– Jag är djupt inspirerad av både danska konstnärer som Hammershøi och de gamla holländska mästarna och deras användning av ljus, berättar Signe.

© Andreas Mikkel Hansen

Rustikt stengods från Apato har blandats med vintagevinglas, vattenglas från WMF och bestick från Artilleriet. Med linneservetter från Himla och vintagejulpynt får bordet en rustik look genom samspelet mellan gammalt och nytt och blanka och grova strukturer.

Färger som poppar

Signes idéer uppstår gärna rätt spontant, bland annat under hennes dagliga långa skogspromenader. Hon visste att hon ville använda sina röda Thonet-stolar till årets julbord och med det var färgpaletten rätt klar.

– Jag gillar att använda en grundfärg, som beige, och en färg som står ut, som den röda. Men inte andra färger som stör. Så jag planerar verkligen färgerna, men därefter sker resten lite slumpmässigt, för jag tänker inte så mycket på vad jag gör, utan gör det bara: sätter ihop saker, tar bort något och lägger till något annat. Blommorna väljer jag lite beroende på vad som går att få tag på, men röda, det skulle det vara i år, säger Signe.

© Andreas Mikkel Hansen

Presentinslagningen lägger hon stor omsorg på varje år och här spelar framförallt estetiken roll. För Signe är det viktigt att alla gäster får en egen liten upplevelse genom inslagningen och vackra presentetiketter.

Italiensk och dansk jul

Det gamla julpyntet är ett stående inslag varje jul och det är det enda som alltid är säkert vid årets julbord.

– Vi älskar julpynt och jag köper nästan allt vårt i second hand-butiker. Jag älskar nämligen pynt från förr och ofta hittar jag fina hemgjorda grejor, berättar Signe.

Julafton firas växelvis i Danmark eller i Italien, där familjen också har rötter. Julfirandet sker alltid tillsammans med hela den stora familjen och med en julgran på fyra meter. Alla i familjen älskar att laga mat, så allt är självklart hemlagat.

På menyn står anka, gärna stekt på grillen, karamelliserad potatis, rödkål, waldorfsallad och hemgjord vinbärsgelé. Signes bror står alltid för desserten som består av en oöverträffad version av ris à la Malta med körsbär.

© Andreas Mikkel Hansen

Julgodis finns det alltid gott om på julafton – både före och efter maten. Den vita lampan Atollo från Oluce har designats av Vico Magistretti 1977. Naturliga färger används som en neutral grundton och uppnås med en keramikkaraff från Ejnar Paulsen, koppar från Bo/Tyrrestrup Design och skålar från Gurli Elbækgaard.

"Att se barnens ansikten när de får syn på julgranen är fantastiskt"

Signe och hennes familj älskar allt som hör julen till. Spänningen och förväntningarna hos alla, julklänningar, julgran, god mat, glädje och kärlek. Familjen har underbara traditioner, särskilt när ljusen i granen ska tändas.

– När ljusen i julgranen ska tändas går alla barn och vuxna in i vardagsrummet intill, medan Signes pappa tänder alla levande ljus i granen. Först när han är klar får vi öppna dörren. Att se barnens ansikten när de får syn på julgranen är fantastiskt, säger Signe.

Signes dotter Anna hjälper mer än gärna sin mamma att duka bordet.

– Anna älskar att hjälpa till och är jätteduktig för hon är så noggrann och har öga för alla detaljer. Kanske kommer hon att följa i sin mammas fotspår en vacker dag, säger Signe.

© Andreas Mikkel Hansen

Iscensättandet av det pittoreska. Signe har själv skapat den ursprungliga dekorationen av röda proteablommor och hon gör det på ett så fantastiskt sätt att flera utländska tidskrifter, som amerikanska Vogue och brittiska Elle Decoration, också har fått upp ögonen för hennes välutvecklade stilkänsla. Den röda thonet-stolen har valts som en färg som poppar upp i en annars beige grundfärg.

Barndomsgården på södra Jylland

Årets bord är dukat med linneduk, servetter, gamla, knallröda julkulor från en second hand-butik, granatäpplen och grankottar. Det pryds även av några vackert inslagna julklappar. Signe minns varenda jul med värme och glädje.

När hon var barn var det något extra speciellt när de skulle fira jul hos hennes morbror och moster på mammans barndomsgård på södra Jylland.

– Vi är många kusiner och sysslingar, så det var en stor fest. Jag minns det som massor av dagar med lek bland höbalarna och sedan direkt in till det stora julbordet. När 30 personer dansade långdans runt julgranen och genom alla rum var det så livat att fötterna ibland lyfte från golvet. Det är härliga minnen, berättar Signe.