Päronpaj med mandelmassa

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bitar

Det här behöver du:

  • 43 g vetemjöl
  • 12 g florsocker
  • ¼ knivsudd fint salt
  • 31 g smör
  • ¼ äggula
  • ¾ fasta päron
  • 37 g socker
  • ¼ l vatten
  • citron
  • 25 g smör
  • 18 g rörsocker
  • ¼ vaniljstång
  • 75 g marsipan
  • ¼ dl vispgrädde
  • ¾ ägg
  • dl vetemjöl

Dekoration:

  • Florsocker och kanel

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen och ställ in temperaturen på 200 °C.
  1. Blanda mjöl, florsocker och salt och smula ner smöret. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop degen.
  1. Låt degen vila i 30 minuter i kylskåpet och kavla ut den så att den passar pajformen, ca 24 cm i diameter.
  1. Skala och halvera päronen och ta ur kärnhusen.
  1. Koka upp vatten, socker och citron. Lägg i päronen och koka i 8 min tills de är lite mjuka.
  1. Rör ihop smör, socker, vaniljkorn, marsipan och grädde så att det blir mjukt.
  1. Vispa i äggen och rör i siktat vetemjöl.
  1. Häll mandelkrämen i pajskalet och lägg sedan i päronen med snittytan uppåt.
  1. Grädda pajen i 200 °C längst ned i ugnen i ca 30 min.
  1. Servera pajen kall, pudrad med florsocker blandat med lite kanel.